Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Webbera v kvalifikaci zastavil problém s tlakem paliva

Webbera v kvalifikaci zastavil problém s tlakem paliva

Australan se obává, že bude muset startovat z konce pole.

Mark Webber se obává, že bude do nedělní Velké ceny Číny nucen odstartovat z konce pole. Během kvalifikace totiž odstavil svůj vůz kvůli problému s tlakem paliva.

Australanovi patří ve výsledcích 14. pozice, na kterou ve druhé části kvalifikace spadl poté, co musel zaparkovat svůj red bull na obslužné komunikaci a nemohl tak čelit zlepšení svých soupeřů.

Webber prozradil, že nedojel do boxů, protože hrozilo, že mu nezbyde dostatečné množství paliva na pokvalifikační analýzu. Stejný problém přitom loni odsunul jeho týmového kolegu Sebastiana Vettela na chvost startovního roštu.

"Jednalo se o ztrátu tlaku paliva, takže jsem se nemohl vrátit, takže jsme odstavili auto a kvalifikace skončila, ještě než v podstatě začala," řekl Webber.

"Uvidíme, co říkají pravidla. Jsem si jistý, že si tím procesem projdeme. Možná to bude dvojitá pohroma."

Článek 6.6.2 Technických regulí Formule 1 říká: "Účastníci musí zajistit, aby ve kterékoliv chvíli dané jízdy mohl být odebrán jeden litr jako vzorek.

Pokud vůz není po volném tréninku dopraven do boxů vlastním pohonem, bude požadován výše zmíněný vzorek plus množství paliva, které by bylo spotřebováno na cestu zpátky do boxů. Toto dodatečné množství paliva bude stanoveno FIA."

Webber sice díky neúčasti ve třetí části kvalifikace ušetřil sadu pneumatik, pochybuje však, že se bude jednat o velkou výhodu.

"Myslím, že co se týče šetření pneumatik, všichni jsme na stejné lodi," řekl. "Ta měkká vůbec není stavěná na tuhle trať, je úplně nevhodná.

Je to zklamání. První část kvalifikace mi vyšla velice dobře a auto bylo po celý víkend rychlé."