Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Caterham penalizován za nesprávně utažené kolo

Caterham penalizován za nesprávně utažené kolo

Chyba týmu vedla k odstoupení van der Gardeho.

Caterham dostal po Velké ceně Španělska pokutu 10 000 euro za to, že při druhé zastávce vypustil zpět na trať Gieda van der Gardeho se špatně dotaženým kolem.

Nizozemec, který byl tentokrát v kvalifikaci nejrychlejším pilotem novějších týmů, si již krátce po své druhé zastávce ve 20. kole začal stěžovat, že s pravou zadní pneumatikou není něco v pořádku.

Tým požádal van der Gardeho, aby dovezl vůz zpět do boxů. V desáté zatáčce se však z jeho monopostu stala tříkolka. Podle sportovních komisařů měl Caterham svému jezdci nařídit, aby s vozem okamžitě zastavil vedle trati. To však tým neudělal, a proto následoval trest.

V prohlášení sportovních komisařů k celému incidentu stojí: "Tým dal jezdci pokyn zajet s vozem zpátky do boxů i přesto, že si byli vědomi, že pneumatika nebyla správně upevněna."

Letošní nováček v barvách caterhamu s vozem sice dojel do boxů na třech kolech, vzniklé poškození vozu však bylo příliš velké na to, aby se mohl van der Garde do závodu vrátit.

Malou náplastí pro tým může být alespoň fakt, že van der Gardeho týmový kolega Charles Pic dojel jako nejlépe umístěný jezdec novějších týmů na sedmnácté pozici, když porazil Julese Bianchiho.