Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Van der Gardeho nepříjemný pátek v Austrálii

Van der Gardeho nepříjemný pátek v Austrálii

Pomůže změnit zacházení s jezdci F1?

Giedo van der Garde v rozhovoru pro nizozemský tisk popsal svůj velmi nepříjemný zážitek z víkendu Velké ceny Austrálie, během kterého jej Sauber navzdory několika soudním rozhodnutím nepustil do kokpitu svého vozu. Australský soud poprvé rozhodl už ve čtvrtek a v pátek ráno se závodník dostavil na focení v týmových barvách.

"Byl to velmi zvláštní pocit. Těžko popsat, co jsem prožíval, ale snažil jsem se zachovat klid," řekl van der Garde nizozemskému časopisu Formule 1. "Měl jsem přijít a říct: "Ahoj, jsem tu, abych závodil." Ale pak jsem přišel do motorhomu a nikdo mě neuvítal. Všichni ti lidé, se kterými jsem dříve pracoval, mě ignorovali. Nikdo se na mě ani nepodíval. Samozřejmě jsem z toho znervózněl.

Pak jsem šel za Beatem (Zehnder, týmový manažer Sauberu), který mi ukázal závodní kombinézu a boty a jednoduše řekl: "To si obleč!" Převlékl jsem se v garáži a chtěl jsem vyzkoušet, jak mi sedí kokpit. Pedály byly ale nastaveny na Ericssona. Nic nezměnili. Neupravili ani rozložení pěny, prostě nic.

Nevím, jaké dostali chlapci pokyny od vedení týmu, ale kdyby byli upřímní, museli by uznat, že v roce 2014 šli peníze na výplaty od mých sponzorů. A pak jsme najednou byli "ti zlí". Takový nesmysl!"

Van der Garde a Sauber se nakonec dohodli mimosoudně a Marcus Ericsson i Felipe Nasr se nerušeně připravovali na závod již od druhého tréninku. Holandský pilot prý dostal pořádně vysoké odstupné, i tak ho však dosud velmi mrzí postoj Sauberu a způsob, jakým s ním tým komunikoval.

"Chápu jejich obavy, báli se o svou práci, ale zasloužil bych si aspoň trochu víc úcty. Rok jsem s nimi pracoval (jako testovací jezdec), vše bylo super a nyní se s člověkem ani nerozlučí. Pouze pár inženýrů se chovalo normálně. Dali mi za pravdu, vždyť kdyby se to stalo jim, také by bojovali za svá práva. Bylo by hezké, kdyby trochu úcty projevili i jezdci a vedení týmu.

Takže teď jsem bez místa a můj sen se rozplynul, ale myslím, že by to nakonec mohlo pomoci změnit F1. Mluvil jsem s Alexandrem Wurzem, šéfem GPDA, a on je také pevně přesvědčen, že Formule 1 by měla být ke svým jezdcům spravedlivější. Doufám, že to dotáhne do konce, aby se už nikomu nestalo to, čím jsem si teď musel projít já."

Peníze, které přistály na van der Gardeho účtu, zřejmě pocházely od jednoho ze sponzorů, kteří do týmu přišly spolu s novou jezdeckou sestavou. Brazilce Nasra podporuje Banco do Brasil a Švéda Ericssona Silanna.