Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Sauber se s van der Gardem dohodl na odškodnění

Sauber se s van der Gardem dohodl na odškodnění

Namísto závodní sedačky dostane peníze.

Smutný spor o závodní sedačku a dodržení smlouvy se i tentokrát vyřešil pomocí finančního odškodnění. Bránící se Sauber, který měl na sezónu 2015 smlouvy se čtyřmi jezdci, nakonec našel peníze, a van der Gardemu za nedodržení smlouvy zaplatí. Holanďan se tak vzdává nároku na místo v F1 a s penězi v kapse se začne poohlížet po jiných prestižních sériích.

"Dokázali jsme se se Sauberem dohodnout a můj jezdecký kontrakt s týmem byl po vzájemné dohodě ukončen," píše se v prohlášení zveřejněném na pilotově účtu na Facebooku. "Miluji závodění a v této chvíli jsem smutný a velmi zklamaný. Během celé kariéry, již od osmi let a závodů motokár, tvrdě pracuji na splnění svého snu o úspěchu ve Formuli 1.

Doufal jsem, že budu moci ukázat, co dokážu a jezdit za respektovaný tým středu pole. Tento sen mi vzali a je mi jasné, že moje kariéra v F1 pravděpodobně skončila. Měl jsem platnou jezdeckou smlouvu na celou sezónu 2015 a možnost vynutit si její dodržení. Až do minulé soboty v Melbourne jsem se velmi snažil získat místo, které mi právem patří. Tento právní proces začal již v roce 2014 a stál mě mnoho úsilí. Nepřišel jsem s tím v poslední minutě, jen se to na veřejnost dostalo až během uplynulého víkendu, když jsem se pokoušel tým donutit akceptovat rozhodnutí soudů.

Jsem závodník a toužím závodit, ale šéfka týmu byla skálopevně rozhodnuta nenechat mě závodit a nebrat ohled na moje práva, rozsudky a soudní příkazy v můj prospěch ani na mé jezdecké schopnosti. Nikdy v životě to nepochopím.

Mohl jsem vytrvat, ale šéfka tým přijala rozhodnutí v rozporu s mým kontraktem a nechtěla se mnou spolupracovat, co bylo v melbournském padoku bolestivě zřejmé. Kdybych zatlačil proti tomuto rozhodnutí, mohlo by to poškodit tým i první závod sezony, vozy mohly být zabaveny úřady a mohlo to zničit kariéry dvou mladých jezdců. Šéfka týmu mohla být dokonce vzatá do vazby. Do té situace mě dostalo rozhodnutí vedení týmu, ale i přesto jsem si to nechtěl vzít na svědomí.

Můj příběh závodního jezdce ještě nekončí, ba naopak, toto bude nový začátek. Během příštích týdnů se s mým managementem pořadím o nových plánech. Rád bych se zúčastnil WEC a 24hodinovky v Le Mans ve voze LMP1. Bývalým jezdcům F1 se v této sérii velmi daří. Kromě toho mě zajímá i DTM a další série, ve kterých bych mohl závodit od roku 2016."

Van der Garde se tedy se Sauberem dohodl, ale spokojený není. Nechápe, proč mu byl tým ochoten zaplatit hromadu peněz za to, že nebude závodit.

"Rozhodnutí Sauberu je bizarní a vůbec mi nedává smysl. Nesmím zveřejnit detaily, ale Sauber zaplatil značnou částku, aby se vyhnul dodržení naší smlouvy. Já mohu být spokojen pouze s tím, že má práva byla konečně uznána a spravedlnosti bylo alespoň částečně učiněno zadost."