Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Piloti podporují van der Gardeho

Piloti podporují van der Gardeho

Pérez: Giedo nám může být vzorem.

Jenson Button před novináři vyjádřil své zklamání z chování Sauberu. Nejvíce se mu nelíbí, jak se snažil svou snahu o nedodržení smlouvy s Giedem van der Gardem zamaskovat za obavy o bezpečnost.

Jeho vyjádření se týká soudního sporu mezi van der Gardem a Sauberem. Australský soud uložil Sauberu povinnost umožnit van der Gardemu zúčastnit se sezóny, jelikož má s tímto týmem platný kontrakt. Sauber se však odvolal a argumentoval tím, že van der Garde by mohl být, bez patřičné přípravy, na trati nebezpečný pro ostatní jezdce, sebe i mechaniky. Argument to byl poměrně slabý, neboť van der Garde absolvoval kompletní sezonu 2013 a v roce 2014 byl náhradním a testovacím jezdcem Sauberu.

"Nejvíce mě překvapila ta část (prohlášení), v níž Sauber tvrdí, že by bylo nebezpečné pustit ho za volant," řekl zkušený jezdec McLarenu.

"Jsem z toho zklamaný, protože bezpečnost je v motorsportu vždy zdrojem obav, takže bychom tímto slovem neměli bezdůvodně plýtvat. Podle mě jeho účast bezpečnost nijak neohrozí. Není spravedlivé, že proti Giedovi použili takovou věc."

Van der Gardeho postup nepřekvapuje ani Nica Hülkenberga. Ten si také myslí, že Holanďan postupuje správně a fandí mu v tom.

"Ne, nejsem tím velmi překvapen. Podle mě postupuje správně. Nedělá nic špatného, jen bojuje za to, co si zaslouží a co mu bylo slíbeno," řekl Němec.

Proti Sauberu se postavil i Sergio Pérez, další jeho bývalý jezdec.

"S jezdci by nemělo být takto zacházeno," řekl Pérez. "Jezdci si zaslouží respekt. Makáme tu, potřebujeme tuto práci a kariéru a není férové, když je s námi takto zacházeno. Nezáleží na tom, zda jste jezdec nebo inženýr, každý z nás si zaslouží slušné zacházení a když s někým podepíšeme dohodu, měla by být respektována. Přece platí nějaká pravidla a musí se dodržovat."

Pérez dál mluvil o nespravedlivém zacházení s jezdci, kteří přijdou o závodní sedačku nebo nedostanou zaplaceno s jednoduchým odůvodněním, že tým potřebuje dát peníze jinam.

"Často slyšíme o jezdcích, kteří měli platnou smlouvu a tým je jednoduše vyhodil, nebo jim už tři nebo čtyři roky dluží peníze. Giedo je podle mě vzorem pro všechny ostatní. Jezdci by měli bojovat za svá práva. Takový postoj by měli zaujmout všichni. Nejde jen o jezdce, ale o všechny zaměstnance ve Formuli 1, s nimiž by mělo být zacházeno stejně jako s kterýmkoli jiným zaměstnancem na světě."

Ticho nezůstal ani další ex-pilot Sauberu, Felipe Massa: "Asi už měli smlouvu s jedním jezdcem (ve skutečnosti se dvěma, kontrakt měl také Adrian Sutil), a pak podepsali smlouvy s dalšími dvěma jezdci. Nevím to přesně a nerad bych tvrdil něco, co není pravda, ale podle mě je to smutné. Poslouchat o takových problémech před prvním závodem je nepříjemné a smutné pro celý sport."