Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Giedo van der Garde žaluje Sauber

Giedo van der Garde žaluje Sauber

Se Švýcary má smlouvu na závodní kokpit.

Sauber si loni špatně spočítal své vozy a nabídl je hned 4 jezdcům, nebo to tak alespoň vypadá. Švýcarská stáj loni zaměstnávala Adriana Sutila, Estebana Gutiérreze a náhradníka Gieda van der Gardeho. Na konci sezóny odešel Esteban Gutiérrez bez zbytečných protestů na pozici náhradního jezdce Scuderie Ferrari a Sauber podepsal smlouvy s Felipe Nasrem a Marcusem Ericssonem. Zpráva o nové dvojici pořádně zaskočila Sutila, který se Sauberem podepsal dvouletý kontrakt a měl tedy právo závodit i v sezóně 2015. Němec se nejspíš se švýcarským týmem nerozloučil v dobrém a teď by si rád našel místo ve WEC nebo jiné prestižní sérií. Dnes se však dozvídáme, že podepsanou (a stále ještě platnou) smlouvu má prý i van der Garde.

První náznak sporu mezi van der Gardem a Sauberem přišel ještě před koncem sezony 2014 v Abú Zabí, tehdy se však předpokládalo, že van der Garde měl nárok pouze na účast v tréninku a následném posezónním testu.
Australská média informují, že Holanďan předložil nejvyššímu soudu státu Victoria (na jehož území se nachází městský okruh v Melbourne) doklady prokazující, že má se Sauberem platný kontrakt.

"Začátkem listopadu 2014 byl pan van der Garde informován generální ředitelkou Sauberu, Monishou Kaltenbornovou, že Sauber dal místa jiným jezdcům. Následkem toho nezbylo místo pro pana van der Gardeho," uvádí se v soudním dokumentu. "Odpůrci bylo nařízeno, aby se zdržel jakéhokoli jednání, které by pana van der Gardeho připravilo o účast v sezóně 2015 Mistrovství světa Formule 1."

Holanďanův nárok prý potvrdili také švýcarské úřady. Co se stane, když australský soudce příští týden rozhodne v jeho prospěch?