Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Soud rozhodl: Van der Garde má závodit

Soud rozhodl: Van der Garde má závodit

Sauber nadále argumentuje bezpečností.

Nejvyšší soud australského státu Victoria, na jehož území leží i město Melbourne, potvrdil nárok Gieda van der Gardeho na závodní vůz Sauberu. Podle jeho rozhodnutí by se van der Garde měl zúčastnit Velké ceny Austrálie. Rozhodnutí se shoduje s výsledkem arbitráže ve Švýcarsku a nevztahuje se pouze na závod v Austrálii, ale na celou sezónu 2015. Vedení Sauberu má teď hlavu v smutku, protože má smlouvy také s Felipe Nasrem a Marcusem Ericssonem a jejich sponzory, o které může nyní přijít.

Sauber se už proti rozhodnutí odvolal a odvolací soud bude muset rozhodnout nejpozději zítra, jinak by Sauber nestihl oznámit FIA složení své jezdecké sestavy. Soudci by rádi znali názor FIA na bezpečnost, ta však k soudu svého zástupce neposlala.

Sauber se přitom snaží argumentovat především bezpečnostními riziky, které by prý vznikly, kdyby van der Gardeho pustil na melbournský asfalt nepřipraveného. Těžko si však představit, že by zástupce FIA doporučil Holanďana na trať nepustit, protože například Manoru FIA dovolí nezkušenou dvojici Will Stevens/Roberto Merhi, dokud Giedo van der Garde absolvoval celou sezónu 2013 jako jezdec Caterhamu a sezónu 2014 strávil v pozici testovacího jezdce Sauberu.

"Rozhodnutí soudu nás zklamalo," řekla Monisha Kaltenborn, šéfka Sauberu. "Teď potřebujeme čas na pochopení situace a dopadu, který to bude mít na start naší sezóny. Co v žádném případě nemůžeme udělat, je ohrožení bezpečnosti našeho týmu nebo kteréhokoliv jezdce na trati tím, že pustíme do vozu nepřipraveného jezdce."

Holandský pilot dnes prohlásil, že po fyzické stránce je dokonale připraven, jelikož poslední 3 měsíce tvrdě trénoval.