Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Ostatní týmy nabídku k testování nedostaly

Ostatní týmy nabídku k testování nedostaly

Red Bull a Ferrari protestují.

Soupeři Mercedesu týmy Lotus, Ferrari a Red Bull podle jejich vyjádření žádnou nabídku od Pirelli na testování nových vozů nedostaly. FIA dala jasně najevo, že povolení pro Mercedes testovat vůz bylo podmíněno tím, že stejnou příležitost budou mít i ostatní týmy, ale Pirelli jim to prý nikdy nenabídlo.

Šéf týmu Red Bull Christian Horner řekl, že ví o dopise od Pirelli z loňského roku, ve kterém dodavatel pneumatik nabízí možnost individuálních testů pneumatik, ale nebyla v něm prý ani zmínka o tom, že to bude možné s novým vozem.

"Nikdy jsme nevěřili, že je to v souladu s předpisy. Samozřejmě Pirelli chtělo nějakou dobu testovat, kompromis kterého bylo dosaženo zněl, že to bude s Lotusem (Renault), který byl již zastaralý. To byl kompromis. Byl tu návrh, že by to mohli udělat s týmem, který vyhrál šampionát, ale samozřejmě se to setkalo s nesouhlasem ostatních týmů. Muselo by to být jednomyslně dohodnuto, což se nestalo."

Ačkoliv se Lotus k Red Bullu a Ferrari v protestu nepřipojil, šéf týmu Eric Boullier dal také jasně najevo své rozhořčení. Na otázku, zda dostal Lotus od Pirelli nabídku testovat, odpověděl: "Ne. Slyšel jsem zvěsti, že snad FIA udělila nějaké povolení, ale pokud to tak bylo, měli ho dostat všichni, nebo o tom všichni měli alespoň vědět, ne si jen tak někde testovat po svém."

Podle Boulliera je nyní spor o tom, zda Mercedes získal nějaké výhody z testů, irelevantní, protože podstatou problému je to, že byla porušena pravidla.

"Máme tu sportovní pravidla, dokonce i dohodu o testování mezi týmy. Oni to udělali, protože z toho mohli získat výhody, ale především je to porušení sportovních pravidel."