Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

FIA uvolní omezení pro nováčkovské testy

FIA uvolní omezení pro nováčkovské testy

Závodní jezdci budou smět pracovat na nastavení vozu.

Mezinárodní automobilová federace upravila omezení, která stanovila závodním jezdcům coby podmínky účasti v nováčkovských testech na Silverstonu.

Po řadě problémů s pneumatikami ve Velké ceně Velké Británie dostali závodní piloti povolení zúčastnit se testů mladých jezdců, které proběhnou 17. - 19. července. FIA však vymezila, že tito budou smět pouze pomáhat s testováním pneumatik, nikoliv pracovat na svých vozech.

Někteři jezdci však vyjádřili názor, že se testů nemá smysl účastnit, pokud nebudou smět ani upravovat nastavení vozů. FIA proto na Nürburgringu rozeslala jednotlivým týmům upřesnění ohledně omezení během testů.

Tiskový mluvší FIA řekl: "Můžeme potvrdit, že jelikož bude v testech dostupná pouze jedna specifikace pneumatik, týmy nebudou nuceny přizvat závodní jezdce výhradně za účelem testování pneumatik pro dotyčného výrobce pneumatik."

Už na zasedání Sportovní pracovní skupiny F1 během týdne bylo dohodnuto, že závodní jezdci budou moci absolvovat maximálně jeden ze tří dní vymezených pro testy, bude však možné si tento den rozdělit do dvou půldnů a ty si vybrat kdykoliv během testu.

Jenson Button byl jedním z kritiků nápadu, aby závodní piloti testovali pouze pneumatiky. Pokud by neměl možnost měnit nastavení svého vozu, na Silverstone by vůbec nejel.

"Jestli se prostě bude jezdit s jedním typem pneumatik, pak to není testování pneumatik, to budeme jenom jezdit dokola, myslím si, že kvůli tomu tam nepojedu," řekl pilot McLarenu. "Na Silverstonu už jsem si zajezdil dost."

Sportovní ředitel McLarenu Sam Michael dodal, že ačkoliv FIA upřesnila omezení, které na test uvalí, není tým ještě rozhodnut, koho na testy povolá.

"Ještě nevím," řekl. "Pojďme se prokousat tímto víkendem a pak zjistíme, jestli má smysl mít tam závodní jezdce, nebo ten test zvládneme pouze s testovacími jezdci.

Oni nepotřebují žádná kola na Silverstonu, aby se naučili okruh, takže v tom mohou být (závodní jezdci) přínosem."

Pirelli oznámilo, že na testy přiveze dvě různé směsi pneumatik. Na každý vůz pak budou přiděleny tři sady tvrdých a dvě sady středních pneumatik na den.