Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

FIA se bude zabývat změnou nosů vozů pro rok 2015

FIA se bude zabývat změnou nosů vozů pro rok 2015

"Není to přesně takové, jak jsme doufali."

Mezinárodní automobilová federace (FIA) přislíbila, že se pro příští sezónu bude věnovat otázce nevzhledných nosů monopostů Formule 1.

Změny v pravidlech nutí týmy posadit špičku vozu co nejníže a to se jak některým osobnostem ze světa Formule 1, tak fanouškům, příliš nelíbí.

U některých způsobů řešení nosu vozu se přitom nabízí otázka ohledně míry jejich bezpečnosti i navzdory tomu, že úspěšně prošly všemi povinnými nárazovými testy.

Největší obavy přitom panují z toho, že se při čelním nárazu špička nosu zlomí, čímž budou další části nosu vystaveny dalším střetům.

FIA je po kontrolách během úvodních předsezónních testů spokojená s tím, že současná řešení nosů jsou dostatečně bezpečná. Pro příští rok však plánuje upravit pravidla tak, aby ošklivé nosy z Formule 1 zmizely.

Ředitel závodů Formule 1 Charlie Whiting řekl: "Spousta týmů přišla s řešením, které není příliš v souladu s tím, co jsme zamýšleli.

Díly (špička nosu) jsou méně strukturální, než bychom si představovali, plně konstrukční část nosu je však výrazně níže, než tomu bylo v loňském roce.

Myslím, že v průměru jsou o 200 milimetrů níže, než byly loni. Dobře, není to přesně takové, jak jsme doufali, že by mohlo být, je to však výrazně lepší než v loňském roce a pro příští rok se tím budeme zabývat."