Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Zahraniční tisk o čínské Grand Prix

Zahraniční tisk o čínské Grand Prix

Čínský tisk kritizuje "sport aristokratů".

Zatímco Michael Schumacher se musel při premiéře formule 1 v Číně vyrovnávat s "tisíci problémů", Rubens Barrichello se v Šanghaji ukázal jako jezdec, který pro německou hvězdu může přece jen vyrůst v nebezpečného konkurenta. Italský tisk takto vyhodnotil nedělní Velkou cenu v Šanghaji, ve které si šampionův brazilský kolega zajistil historickým vítězstvím titul vicemistra světa.

Média v zemi Ferrari přijala Schumacherovo 12. místo s nadhledem. "Měl proti sobě tisíc těžkostí. Sice byl jeho výkon zklamáním, ale s titulem v kapse si může dovolit i chybovat," uklidňuje italský národ Gazzetta dello Sport. "Zato Barrichello byl perfektní. Poprvé dokázal zajet dva vynikající závody po sobě. To by mohl být soupeř pro Schumachera," dodal list.

Tuttosport píše o čínském syndromu, který Schumimu pokazil první závod v Šanghaji. Kolem jeho osoby už prý nepanuje takové napětí, což je ale podle deníku lidské, když už má sedmý titul jistý. "Ale Barrichella nešlo zastavit. To byl triumf bez jediného stínu," napsal Tuttosport.

Další deníky nazvaly Barrichella králem či císařem Šanghaje, jen si posteskly, že skutečného vládce formule 1 nezastihl víkend v úplné pohodě a jeho trápení museli sledovat zrovna Číňané, kteří vlastně o něm měli mít jen ty nejlepší reference.

Čínský tisk označil premiérový závod nejrychlejších monopostů v zemi jako povedený, nicméně kolotoč formule 1 se dočkal i kritických ohlasů. "Formule 1 je sport aristokratů sloužící k vyhazování peněz, ruleta v luxusním a štědrém provedení," napsal deník Ťiang-nan Š´pao. Penězi plýtvají prý nejen protagonisté, ale i diváci. "To všechno je hra jen pro bohaté," dodal list.

Zahraniční média dosud nezaznamenala žádnou reakci vlády na víkendové dění. "Možná proto, že vysoce postavení politici se vzhledem k obrovským nákladům na výstavbu trati nechtějí vystavovat nevoli obyvatel," přemítala německá agentura DPA.