Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Lotus: Můžeme dostihnout týmy jako McLaren

Lotus: Můžeme dostihnout týmy jako McLaren

Stáj z Enstone i přes špatný start cílí na první desítku.

Lotus má potenciál vypracovat se na konkurenta v boji o umístění v první desítce a trápit týmy jako McLaren, takový je názor ředitele závodní části stáje Alana Permaneho.

Tým z Enstone prožívá se svým E22 s netradičním dvojitým nosem špatný začátek sezóny, v klimaticky obávané Velké ceně Malajsie však Romain Grosjean poprvé absolvoval vzdálenost celého závodu a svůj vůz dovezl do cíle na jedenáctém místě.

Nedělní dílčí úspěch přišel po prakticky bezproblémové sobotě, což dohromady naznačuje, že se Lotus začíná dostávat na kobylku svému monopostu.

"Závodit o desáté místo není to, co chceme, ale když se podíváte, kde jsou týmy jako McLaren, rozhodně vypadají poměrně chytatelně," řekl Permane v rozhovoru pro Autosport.

"Nechybí nám zase tolik, abychom toho mohli dosáhnout. Víme, že po stránce pohonné jednotky můžeme udělat ještě ohromný pokrok, takže víme, že na ně rozhodně můžeme reagovat a ačkoliv jsme hodně pozadu, nebude to pro nás takový problém.

Dostihnout Mercedes nebo Red Bull je velice obtížné, ale já jsem si docela jistý, že můžeme pravidelně postupovat do třetí části kvalifikace a sbírat slušné porce bodů."

Záplava problémů, které Lotus čelil během předsezónních testů a víkendu Velké ceny Austrálie, problémů, které navíc přetrvávaly i v malajských pátečních trénincích, však znamenají, že Lotus E22 má stále ještě velký skrytý potenciál.

Mimo pokroky na straně motoru tým může výrazně zapracovat také na nastavení svého vozu a ladit jej s příchodem evropské části sezóny v nadcházejících závodech v Bahrajnu, Číně a Španělsku.

"Víme, co můžeme udělat pro to, abychom udělali pokrok po stránce pohonné jednotky a usilovně spolupracujeme s Renaultem na tom, abychom toho dosáhli," pokračoval Permane.

"Uděláme krok vpřed v příštím závodě, pak další krok v Číně a další krok uděláme v Barceloně, takže se neustále něco děje.

A nejde jen o pohonnou jednotku, jelikož máme problémy s naším brzdovým systémem, protože jsme ho dosud dost dobře nevyužili a teď ho objevujeme.

V továrně v Enstonu probíhají určité testy a my doufáme, že se s ním naučíme ještě daleko více."

Permane dodal, že ačkoliv bylo posledních šest týdnů pro Lotus velice náročných, nadchlo jej úsilí, které celý tým do své práce vkládá.

"Bylo to tak těžké, jak jen to může být," řekl. "Pro všechny je to velice, velice náročné. Všichni inženýři a mechanici tady pracují neuvěřitelně dlouhé hodiny a pro všechny v Enstone je zničující nevidět auto na trati po vší té práci, která byla odvedena.

Ta práce je o to těžší, když se nedaří, ale proto máme skvělou skupinu lidí, kteří zachovávají chladnou hlavu a vypořádávají se s tím.

Neexistuje žádné kouzelné tlačítko. Když máte problémy, je jen jedna cesta ven a tou je zachovat chladnou hlavu a pracovat."