Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Domenicali končí na pozici šéfa Ferrari

Domenicali končí na pozici šéfa Ferrari

Dočasně jej nahradí Marco Mattiacci.

Stefano Domenicali s okamžitou platností složil svou funkci šéfa týmu Scuderia Ferrari, když se rozhodl vzít na sebe vinu za neuspokojivý začátek nové sezóny.

Ferrari se za první tři velké ceny letošního roku ani jednou nedostalo na stupně vítězů, Domenicali tak odstoupil z pozice šéfa stáje. Dočasně jej nahradí Marco Mattiacci, prezident a výkonný ředitel Ferrari North America.

Domenicali byl šéfem týmu od roku 2008, přičemž do té doby v Maranellu pracoval v rolích spojených s administrací a lidskými zdroji, než se stal sportovním ředitelem týmu.

Navzdory tomu, že již během prvního roku Domenicaliho působení Ferrari dosáhlo na Pohár konstruktérů, za celé období se týmu na tento úspěch nepodařilo navázat.

Několikrát se Ferrari ocitlo blízko svého cíle, to když Felipe Massa prohrál bitvu o titul roku 2008 s Lewisem Hamiltonem rozdílem pouhého bodu a Fernando Alonso v letech 2010 a 2012 jen těsně nestačil na Sebastiana Vettela.

Příchod výrazných změn v pravidlech pro rok 2014 přinesl čerstvou šanci na úspěch, jelikož se očekávalo, že nové pohonné jednotky postaví do výhodnější pozice tovární týmy.

Zatímco však Mercedes dominoval prvním třem závodům sezóny, Ferrari se trápí s nekonkurenceschopností, která byla zejména viditelná v Bahrajnu, kde ani Fernando Alonso, ani Kimi Räikkönen nestačili na řadu jezdců zákaznických týmů Mercedesu.

Sportovní neúspěch přitom přišel ve velmi nevhodné době, totiž krátce poté, co prezident Ferrari Luca di Montezemolo ostře zkritizoval nová pravidla týkající se hospodárnosti při využívání paliva.

Di Montezemolo se osobně přijel na Velkou cenu Bahrajnu podívat, dějiště závodu však při pohledu na výkonnost obou rudých vozů opustil předčasně.