Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Mistrovství světa ve fotbale a Sebastian Vettel

Mistrovství světa ve fotbale a Sebastian Vettel

Němec fandí národnímu týmu, ale RBR tvoří hlavně Angličané.

Sportovní svět v současnosti žije mistrovstvím světa ve fotbale a mezi země nejvíce postižené fotbalovou horečkou tradičně patří i Německo, domov úřadujícího mistra světa Formule 1, Sebastiana Vettela. Ten sice jezdí za rakouský Red Bull, základna týmu se však nachází v Anglii. Jak to v týmu vypadá během důležitých zápasů?

Najde se v nabitém programu jezdce F1 i čas na sledování přenosů z Mistrovství světa ve fotbale 2014?

Snažím se vidět tolik zápasů, kolik jen můžu. Samozřejmě hlavně přenosy ze zápasů německého týmu.

Bylo by zajímavé, kdyby se Německo setkalo s Anglií. Zaměstnanci Red Bull Racingu jsou převážně Britové…

Jistě. Zajímavé to bylo i v roce 2010, kdy jsme Angličany porazili 4:1. Na rozdíl od svých kolegů jsem z toho měl velkou radost. Doufám, že letos vyhrajeme všechny zápasy.

Během celé kariéry se vyrovnáváte s tlakem médií. Můžete něco poradit svým fotbalovým kolegům?

Jezdci jsou na tom v tomto ohledu lépe. Před kamerou jsem poprvé stál jako sedmiletý. I později jsem často poskytoval novinářům krátké rozhovory, takže když jsem přišel do Formule 1, měl jsem už nějaké zkušenosti s komunikaci s médii. Hráči fotbalu se do pozornosti médií dostanou obyčejně později, jako 18,19 či 20 letí. Samozřejmě, ani pro mě to někdy není jednoduché. Nejsem herec, nevím dobře předstírat, takže bývám občas nervózní.

Existuje způsob, jak porovnat fotbal a Formuli 1?

Samozřejmě. Dobrý závodník ve špatném voze nevyhraje závod ani šampionát a dobrý fotbalový hráč, který je součástí špatného týmu, je na tom stejně.

V F1 kamery dohlížejí na každý centimetr tratě, zatímco do fotbalu se tyto technologie dostávají jen velmi pomalu. Myslíte, že by jejich rychlé zavedení změnilo podstatu fotbalu?

Ne. Pokud mají příležitost nainstalovat kamery, které zjistí, zda se míč dostal celým objemem za brankovou čáru, nebo zda se hráči provinili vůči pravidlům, tak by to měli udělat. V tenise se již tato technologie osvědčila a podstaty sportu se to vůbec nedotklo.