Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

FIA zvažuje úpravu trestů za nebezpečné vypuštění

FIA zvažuje úpravu trestů za nebezpečné vypuštění

Pokud chybu udělá tým, neměl by být tvrdě trestán jezdec.

Několika jezdcům se nelíbí, že až příliš doplácejí na chyby mechaniků během zastávek v boxech, hlavně na špatně upevněná kola. Za tyto chyby přichází tradičně trest pro konkrétní monopost, čili stejně pro tým jako i pro jeho jezdce. FIA navíc před touto sezónou zavedla ještě přísnější tresty. To je sice z jednoho úhlu pohledu správné, protože špatně upevněna pneumatika může vážně zranit lidi pohybující se v boxech, nebo se uvolnit až ve vysoké rychlosti a způsobit vážnou, nepředvídatelnou havárii. Na druhé straně se ale jezdcům nelíbí, že kvůli chybě týmu dostanou nejen 5 sekundový trest, který si musí odpykat při návratu do boxů, ale ztratí i 10 míst na startu do dalšího závodu.

"Ty tresty jsou až příliš přísné", myslí si o současných trestech jezdec Sauberu, Esteban Gutiérrez. Na Mexičana čeká trest ztráty 10 míst i na Hockenheimringu, což při letošní výkonnosti Sauberu s vysokou pravděpodobností znamená start z posledního místa a téměř nulové šance na zisk bodů.

"I tak ztratíme čas při návratu do boxů a odpykávání 5 sekundového trestu a pak nás ještě čeká další trest ztráty 10 míst v další velké ceně. Podle mě je to přehnané."

To ještě ale i tak není všechno, protože týmy dostávají za nebezpečné vypuštění monopostu na trať i finanční pokutu.

Nespokojenost se sadou příliš tvrdých trestů již vyjádřilo několik jezdců a FIA je tentokrát vyslechla. V přípravě by měla být úprava sportovních pravidel, podle níž budou za takové incidenty více trestané týmy a omezí se dopad na konkrétního jezdce. Samozřejmě pouze v případě, že se chyby nedopustil sám jezdec.

Již od závodu ve Spa by tak týmy mohly dostávat vyšší finanční tresty a pravděpodobně budou přicházet i o body do poháru konstruktérů.