Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Alonsovi se z Ferrari neodcházelo lehce…

Alonsovi se z Ferrari neodcházelo lehce…

… a možná se ještě před koncem kariéry vrátí.

Když Fernando Alonso přestupoval z Renaultu do Ferrari, očekával mnoho vítězství, několik titulů a také si byl jistý, že z Maranella už půjde rovnou do závodního důchodu. Vítězství však nepřišla a nejuznávanější pilot současnosti se rozhodl opět změnit vzduch. Z nejoblíbenějšího týmu F1 se mu ale neodcházelo lehce.

"Nebylo vůbec snadné zavírat za sebou dveře s vědomím, že příští rok už nebudu nosit červenou," řekl Španěl. "Bylo to velmi, velmi náročné rozhodnutí, ale pro Felipeho to bylo asi stejné, když se musel s týmem rozloučit po tolika letech. Jde o to, že mi chybí ten pocit stát na pódiu, chybí mi stříkání šampaňským, chybí mi vítězné oslavy, chci znovu vyhrávat závody a tituly a jsem přesvědčen, že nový projekt mě dostane blíže k těmto cílům. Možná to nebude už příští rok, ale nepochybuji, že se mi to znovu podaří."

Mistr světa z let 2005 a 2006 připouští, že asi žádný z týmů nedokáže během pár měsíců smazat náskok Mercedesu. Přesto ale očekává více úspěchů, než nasbíral v sezóně 2014, ve které se pouze dvakrát dostal alespoň na stupně vítězů.

"Vzhledem k výsledkům uplynulé sezony nemůžeme očekávat, že některý z týmů doběhne tak velkou ztrátu. Nicméně očekávám, že se mi bude dařit lépe než letos, užiji si několik velkých soubojů, získám pódia a celkově na tom budu lépe."

Alonso se s vedením Ferrari, hlavně Marcem Mattiaccim, nerozloučil v právě přátelské atmosféře, ale návrat do Maranella nevylučuje: "Z Renaultu jsem přestoupil do McLarenu a pak jsem se vrátil zpátky. Pak jsem šel do Ferrari a možná se tedy ještě vrátím. Píše se o mně, že jsem člověk, s kterým se špatně spolupracuje, ale lidé u Ferrari mi nechali jedny otevřené dveře. Týmy, ve kterých jsem dosud pracoval, mi dávají možnost vrátit se zpátky. To je dobrý signál. Momentálně to ale není reálné, protože když se někde rozloučíte, nechcete se po 5 minutách zase vrátit."