Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Domenicali vytvoří novou Formuli 2

Domenicali vytvoří novou Formuli 2

Jejím úkolem bude vyplnit mezeru mezi F3 a F1.

Stefano Domenicali, který ještě před rokem šéfoval Scuderii Ferrari, se stal prezidentem Komise FIA pro soutěže monopostů a jedním z jeho hlavních úkolů bude vytvoření šampionátu F2.

"Příští šampionát FIA F2" získal pozornost, když byl zařazen do systému získávání super licencí pro účast v F1. Ten ukázal, že FIA s novou F2 počítá jako s hlavní juniorskou sérií pro Formuli 1. V posledních letech vedl komisi Gerhard Berger, který se soustředil na finalizaci konceptu regionálních soutěží F4 a obnovení Evropského šampionátu F3. Zároveň byl zrušen předchozí pokus o obnovení F2, která byla sice poměrně levná, ale nikdy nezískala potřebnou prestiž a soupeřila spíše s GP3 než s GP2 a Formulí Renault 3.5. Projekt je však teprve ve fázi hledání základního konceptu.

Frederic Bertrand, člen Komise pro monoposty, řekl: "Cílem je dokončení žebříku (vedoucího do F1). Jsem si jistý, že o tom budeme se Stefanem diskutovat, čeká se pouze na jeho nástup do funkce prezidenta. Je to jedna z nejdůležitějších položek na seznamu našich úkolů. Chceme vytvořit soutěž nejvyšší kategorie, která bude navazovat na F3 a mladé jezdce připraví na F1. Tím ovšem nechci říct, že F3 a F4 jsou již uzavřené kapitoly, ale jejich koncept s pomocí týmů a podporou médií využijeme k vytvoření nové série."

Natacha Gachnang vs. Jolyon Palmer

FIA však ještě nemá jasnou představu o podobě nové série a Bertrand nevěděl ani říct, zda jsou odhodláni vytvořit zcela novou sérii, nebo může dojít k fúzi s některou již existující.

"Na rozhodování o fúzí je ještě příliš brzy, v té fázi ještě nejsme. Nyní si musíme stanovit cíl, a když s ním budou všichni souhlasit, začneme hledat správnou cestu."

V případě sloučení se jako jediná logická možnost nabízí dohoda s Renaultem a jeho sérií Formule Renault 3.5. Ta momentálně nezapadá do konceptu FIA, což se projevilo i v novém systému získávání super licencí. Vítěz této série dostane pouze 30 bodů, přičemž k postupu do F1 je potřeba alespoň 40. Renault už rozeslal účastníkům svých sérií oznámení, že hodlá "bránit své šampionáty" a připravuje setkání se zástupci FIA.