Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

FIA nadále zanedbává testování na mokré trati

FIA nadále zanedbává testování na mokré trati

Namísto umělého kropení posílá na trať traktor.

Závěry komise FIA vyšetřující příčiny těžké nehody Julese Bianchiho v Suzuce byly tak trochu, jako by je formuloval sám král Šalamoun. Například se v nich nepsalo, že by k nehodě jakkoli přispěla snížena viditelnost, ale Bernie Ecclestone dostal doporučení posunout starty a termíny velkých cen tak, aby se závody skončily dříve, než začne ubývat světla a aby se v určitých částech světa nejezdilo v období dešťů.

Podobné doporučení dostala FIA a týmy ohledně testování "mokrých" pneumatik určených do deště a na mokrou či vlhkou trať. Ve zprávě se výslovně píše, že pneumatiky při Bianchiho nehodě nesehrály žádnou roli, ale zároveň přišlo doporučení umožnit Pirelli vždy před sezónou pořádně otestovat i intermediální a mokré pneumatiky.

Testování mokrých pneumatik je přitom součástí sportovních pravidel FIA, Pirelli však nemůže být spokojeno s laxním přístupem k dodržování tohoto pravidla. Před letošní sezónou se bude testovat pouze na španělských tratích v Jerezu a Barceloně a ani jedna z nich není vybavena systémem umělého kropení.

"Je to v předpisech, ale nádrž s vodou tažena po trati v Jerezu není přesně to, co jsme si představovali," podotkl sportovní šéf Pirelli, Paul Hembery, na margo loňského použití traktoru. "Představovali jsme si spíš test na trati Paul Ricard nebo ve Fioranu. To by bylo ideální. Žádná jiná (evropská) trať není vybavena na smysluplný test mokrých pneumatik.

K tomu ale potřebujeme otevřít širší diskusi a pochopit souvislosti. Jsme přesvědčeni, že pořádný test na mokré trati by nakonec prospěl všem. Týmy by získaly důležitá data, jezdci by zjistili, jak nové vozy reagují na tyto pneumatiky a pokud bychom přišli s novinkou, měli by příležitost ji otestovat."