Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Renault proti velkým změnám

Renault proti velkým změnám

Do současného motoru již investoval příliš mnoho energie.

Renault doufá, že Formule 1 upustí od plánů na obrovskou změnu technických předpisů, ke které by mělo dojít před sezonou 2017. Raději by se držel ducha současných pravidel, snižoval náklady a dokončil cyklus nastavený do roku 2020.

Pár lidí z vedení různých týmů přišlo s návrhem promptně zvýšit sledovanost F1 návratem k "velkým číslům", což znamená především 40 centimetrů široké zadní pneumatiky a motory s výkonem 1000 koní. Tisíc koní by se prý dalo dostat také ze současných pohonných jednotek, bylo by ale třeba zrušit omezení spotřeby paliva a udělat s tím související změny spalovacího motoru. Pro Renault je však nejdůležitější stabilita.

"Renault by dal přednost udržení současného ducha pravidel, jelikož jsme vývojem současného motoru strávili celé roky," řekl Rémi Taffin, provozní ředitel Renault Sport F1. "Z našeho úhlu pohledu by to byla velká škoda. Nebylo by efektivní projít (v roce 2017) na zcela odlišnou technologii. Takový je náš postoj.

Samozřejmě, zvážíme každou možnost změny, ale pokud bychom si mohli vybrat, dali bychom přednost stabilitě."

Tento postoj může někoho překvapit, protože změna by byla pro Renault dobrou příležitostí dohnat Mercedes a za velkou změnu lobbuje i Christian Horner, šéf partnerského Red Bull Racingu. Francouzská automobilka však už má plán využití žetonů a líbí se jí také možnost vyvíjet pohonnou jednotku během sezóny. Nic víc nepotřebuje.

"Už jsme se vydali na cestu, kterou chceme jít a vyvíjet během příštích tří nebo čtyř let. To je nakonec důvod, proč máme žetony a vše kolem toho a přípravě jsme již obětovali hodně energie.

Vím, že se mluví o potencionálních změnách předpisů, ale podle mých informací je ten plán pouze v "pohotovostním režimu". Podle mě nedojde k velké změně předpisů."