Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Honda dostala 9 žetonů

Honda dostala 9 žetonů

Kolik použily Mercedes, Ferrari a Renault?

Honda bude moci na vývoj své pohonné jednotky do konce sezony 2015 použít 9 vývojových žetonů. Japonský výrobce se letos vrátil do Formule 1 a musí se tedy přizpůsobit dosavadní trojici výrobců motorů - Mercedesu, Ferrari a Renaultu.

Původně měly být PU všech výrobců homologované 28. února a dále by již bylo povoleno pouze vylepšování bezpečnosti a spolehlivosti. Ferrari však objevilo v předpisech díru, kterou nakonec využili všichni tři výrobci. Nikde v pravidlech totiž není exaktně napsáno, že 32 přidělených žetonů (vylepšení každé jedné části PU by odpovídal 66 žetonům) musí utratit do konce února.

Každý z této trojice výrobců tedy v zimě minul pouze část svých žetonů a část si nechal na vývoj během sezóny. A protože Hondě se v zimě žetony nepočítali, byly jí teď přiděleny na základě průměru zbylých žetonů ostatních výrobců.

Díky tomu jsme se dozvěděli, že Mercedes v zimě využil 25 žetonů a na sezónní vývoj mu zůstalo 7, Ferrari si nechalo 10 a Renault až 12 žetonů. FIA tedy vypočítala průměr 9.66 a následně ho zaokrouhlila směrem dolů.

Vzhledem k výsledkům australské kvalifikace přišly Hondě tyto žetony určitě velmi vhod, ale na druhé straně jich má kvůli Mercedesu méně než Ferrari i Renault.