Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Hamilton opět zvítězil! Na druhém místě Räikkönen

Hamilton opět zvítězil! Na druhém místě Räikkönen

Velká cena Bahrajnu - závod

Vítejte na formule.cz a při sledování Velké ceny Bahrajnu, čtvrtého závodu sezóny 2015. Závod neoficiálně ukončí úvodní část sezony a po třítýdenní přestávce se jezdci předvedou ve Španělsku, kde již tradičně začne evropská část sezóny. V Sakhiru se startuje při západu slunce a krátce po startu se na okruh snese noc a závody budou pokračovat pod umělým osvětlením. Tento netradiční startovní čas má potěšit fanoušky na tribunách i u televizních obrazovek, ale týmové stratégy staví před těžkou hádanku, jak se vozy a pneumatiky vyrovnají s rychle chladnoucím asfaltem. Teploměry na okruhu před startem ukazovaly 26°C, teplota závodní dráhy již klesla na 31°C.

Z prvního místa odstartoval suverénní vítěz kvalifikace Lewis Hamilton, vedle něj se dokázal dostat Sebastian Vettel na ferrari a až třetí místo zbylo pro Nica Rosberga. Po Rosbergově boku odstartoval Kimi Räikkönen a za nimi měla startovat dvojice Williamsu ve složení Valtteri Bottas a Felipe Massa. Daniel Ricciardo z Red Bullu startoval až sedmý. Do závodu neodstartoval Jenson Button, McLarenu se nepodařilo odstranit poruchu systému rekuperace energie. Zklamání zavládlo i ve Williamsu, Felipe Massovi se nepodařilo odlepit z místa a mechanici jeho vůz odtlačili do boxové uličky. Všichni jezdci odstartovali na měkké směsi pneumatik.

Hamilton měl bezproblémový start a Vettel se hned po zhasnutí zelených světel soustředil na zablokování Rosberga. Vettelův úspěch otevřel dveře Kimimu Räikkönenovi a Rosberg se ocitl až na čtvrtém místě. Páté si pohlídal Bottas, Massa odstartoval z boxové uličky a už ve druhém kole se dostal před Daniila Kvjata, který doplatil na kontakt s Maldonadem.

Při vjezdu do třetího kola bylo pořadí: Hamilton, Vettel, Räikkönen, Rosberg, Bottas, Ricciardo, Grosjean a na osmém místě se držel Hülkenberg. Ve čtvrtém kole si Rosberg v souboji na brzdy vzal zpět své třetí místo. Räikkönen mu ho nepřenechal bez boje, ale Rosberg byl evidentně rychlejší. Hamilton se vpředu pokoušel o vybudování náskoku, v šestém kole na něj však Vettel ztrácel pouze 2 sekundy. V sedmém kole si Massa bez problémů poradil se svým bývalým týmovým kolegou Fernandem Alonsem a posunul se na 13. příčku. Ve stejném kole absolvoval velmi brzkou první zastávku Max Verstappen, z boxů odjel s tvrdší směsí pneumatik.

O kolo později se Vettel dopustil chybičky a dal Rosbergovi příležitost zaútočit. První pokus ještě Vettel odrazil, ale v osmém kole mu už jeho krajan nedal šanci a v první zatáčce přebral jeho druhé místo. Za Hamiltonem se i díky tomuto souboji vytvořila 5 sekundová mezera a na Vettela se dotáhnul Räikkonen.

V boxech začalo být rušno už v 11. kole, když se po nové pneumatiky zastavili Hülkenberg, Nasr, Merhi a Massa. Ze špičky jel první k mechanikům Vettel a vrátil se opět na měkkých pneumatikách. Zařadil se na 9. místo.

Vettelova zastávka zůstala bez odpovědi a o kolo později jel na první zastávku Rosberg. Navzdory bezproblémové zastávce se vrátil až sekundu za Vettela! V dalším kole byla řada na Hamiltonovi, který se díky svému náskoku vrátil těsně před bojující dvojici. Rosberg se na konci cílové rovinky vrátil před Vettela a těsně za svého týmového kolegu. Závod vedl Räikkönen.

Fin dokázal svou zastávku odložit až do 18. kola. Po bezchybné práci mechaniků se sice vrátil daleko za vedoucí trojici, ovšem před Bottase a mohl si užívat výhodu čerstvějších pneumatik. Navíc, na rozdíl od nich přezul na středně tvrdou směs a rozhodl se tedy jet úplně jinou strategii.

Pořadí v 19. kole: Hamilton, Rosberg, Vettel, Räikkönen, Bottas, Ricciardo, Grosjean, Ericsson, Hülkenberg a desátý už Felipe Massa.

Hamilton, Rosberg a Vettel jezdili s jeden a půl sekundovými odstupy, zatímco Williams vyzýval Bottase, aby zkusil předjet Räikkönena dokud ještě může. Räikkönen však i na tvrdší směsi jezdil časy srovnatelné s první trojicí. Za Bottaseem se držel Ricciardo, avšak s velkým odstupem. Massa si agresivní jízdou nejspíš poškodil pneumatiky a musel odolávat útokům svého krajana, Felipe Nasra. Z první desítky jezdil na tvrdší směsi pouze Räikkönen.

V 25. kole se Nasrovi podařilo přelstít Massu a získal deváté místo. Okamžitě zamířil do boxů a chtěl svou výhodu zabetonovat kolem na nových pneumatikách, spolu s ním však k mechanikům odbočili i Massa a Maldonado a první vyjel Maldonado! Pořadí se zcela otočilo a Maldonado měl za zády Massu a Nasr se opět ocitl za krajanem. Okamžitě se pustili do boje. Zároveň jsme sledovali jak Räikkönen v každém kole stahuje Vettelův náskok, přičemž jezdil časy na úrovni vedoucího Hamiltona.

V 31. kole se kvůli selhání techniky skončil závod Carlose Sainze. V závodě pokračovalo 18 jezdců. Maldonado se na měkkých pneumatikách vzdálil Massovi jedoucímu na tvrdší směsi a držícímu za sebou Nasra opět na měkké. Všichni tři se postupně dostali před Alonsa.

Také druhou sérii zastávek v boxech otevřel Vettel a klesl až za Bottase. Räikkönen chtěl už do boxů, ale Ferrari ho podrželo na trati. O kolo později jsme v boxech viděli Hamiltona, vrátil se s velkým náskokem před Vettelem, v boxech také Bottas. Jízdu si užíval Maldonado, pokořil i Kvjata a vrátil se na osmé místo.

V dalším kole zastavil Rosberg a opět se vrátil až za Vettela! Ve vedení zůstal Räikkönen.

Vettel tentokrát svou kůži prodal levně, udělal chybu v nájezdu na cílovou rovinku. Navíc si poškodil přední křídlo a musel se k mechanikům vrátit po další, čímž ztratil šanci na pódiové umístění. Pozornost fanoušků Ferrari se zaměřila na Räikkönena. Ze závodu musel odstoupit také Max Verstappen a Toro Rosso mohlo balit.

Räikkönen svůj druhý stint natáhl pořádně a ve 40. kole se nechal předjet Hamiltonem, až potom odbočil do boxů. Před sebou měl 17 kol na měkkých pneumatikách. Na konci 41. kola bylo pořadí: Hamilton, Rosberg, Räikkönen, Bottas, Vettel, Ricciardo, Maldonado, Grosjean, Massa a na 10. místě Pérez.

Maldonado a Nasr jeli k mechanikům až ve 43. kole. Venezuelanu však zhasl motor a po chvíli se mu začalo kouřit z prohřátých brzd. Opakovaný záběr ukázal nějaké problémy už při vjezdu do boxů. Lotus tak přišel o téměř jisté cenné body.

Räikkönen začal masivně stahovat Rosbergův náskok, ve 44. kole mu však chybělo 14 sekund. Vettel se zavěsil za Bottase. V dalším kole už Räikkönen ztrácel jenom 12.2 sekundy. Svůj závod si řídil sám, svému inženýrovi zakázal, aby ho informoval o odstupu od Rosberga. Kamery si už úplně přestaly všímat vedoucího Hamiltona, který si před Rosbergem vytvořil bezpečný, 5 sekundový náskok. Vettel dál tlačil na čtvrtého Bottase.

Räikkonenovy měkké pneumatiky však vysoké tempo nevydržely až do konce závodu. 5 kol před koncem byl rychlejší než Rosberg, ovšem už jenom o vteřinu na kolo a potřeboval dohnat ještě 3.5s a pak Němce předjet. Vettel si s Bottasem nevěděl poradit, na dlouhých rovinkách mu nepomáhalo ani DRS. 3 kola před šachovnicovou vlajkou se však Räikkönen dostal 1.3 sekundy za Rosberga a v dálce se navíc objevily o kolo pomalejší vozy.

2 kola před koncem závodu se Rosberg pod tlakem dopustil jezdecké chyby při brždění do čtvrté zatáčky. Pár zatáček pak s Räikkönenem jeli kolo na kolo, Räikkönen však měl jasně navrch a vzal si druhé místo. Později jsme se dozvěděli, že Rosbergovi selhávaly brzdy a stejný problém měl i Hamiltonův vůz.

Velkou cenu Bahrajnu vyhrál Lewis Hamilton, druhý po velkém boji dojel Räikkönen, třetí Rosberg a čtvrtý Bottas, kterému se za sebou podařilo udržet Vettela. Ricciardův motor selhal na cílovou rovinku, Australan ještě dokázal projet cílovou čarou a monopost okamžitě přenechal maršálům s hasicími přístroji.

  Jezdec Tým Odstup
1 Hamilton Mercedes 1h 35m 5.809s
2 Raikkonen Ferrari + 3.380
3 Rosberg Mercedes + 6.033
4 Bottas Williams + 42.957
5 Vettel Ferrari + 43.989
6 Ricciardo Red Bull + 1:01.751
7 Grosjean Lotus + 1:24.763
8 Perez Force India + 1 kolo
9 Kvjat Red Bull + 1 kolo
10 Massa Williams + 1 kolo
11 Alonso McLaren + 1 kolo
12 Nasr Sauber + 1 kolo
13 Hulkenberg Force India + 1 kolo
14 Ericsson Sauber + 1 kolo
15 Maldonado Lotus + 1 kolo
16 Stevens Marussia + 2 kola
17 Merhi Marussia + 3 kola
  Verstappen Toro Rosso
  Sainz Toro Rosso
  Button McLaren nestartoval