Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Honda: Nemůžeme najímat cizí inženýry

Honda: Nemůžeme najímat cizí inženýry

Evropan by do japonského týmu nezapadl.

Sportovní ředitel Hondy se rozhodl vysvětlit, proč vytrvale odmítá návrh McLarenu, aby množství problémů pohonné jednotky vyřešil ulovením pár inženýrů od Mercedesu a Ferrari. Éric Boullier je totiž přesvědčen, že pár zkušených inženýrů konkurence už musí dávno znát recepty na odstranění dětských nemocí, kterých se Honda neumí zbavit už půl sezóny. Podle Jasuhisa Araje by ale najmutí cizích inženýrů do továrny v Japonsku nadělalo víc škody než užitku.

"Je to báječný nápad, ale domnívám se, že by bylo obtížné podepsat lidi z Ferrari nebo Mercedesu nebo odjinud. Například by pro ně bylo náročné pracovat s námi, protože je zde kulturní rozdíl, odlišné vybavení, simulace, všechno je jiné. Takže by mohli být velmi zkušení, ale příliš mnoho času by jim zabralo pochopení našeho způsobu práce.

Kromě toho, my jako Honda chceme, aby s námi zaměstnanci zůstávali dlouhodobě, takže pokud by někdo přišel a po šesti měsících odešel, bylo by to pro nás těžké. To není náš způsob."

Dalším návrhem McLarenu je, aby se Honda pokusila využít jeho vlastní zdroje. Ani to by však nefungovalo.

"Mezi pohonnou jednotkou a šasi, i když jsou obě oblasti velmi důležité, je obrovský rozdíl v technologiích. Pokud by některý z inženýrů přešel od šasi k motoru, nemohlo by to fungovat. Stejně tak pro nás by bylo náročné jít k McLarenu. Potřebujeme si rozumět, spolupracovat a hodně komunikovat a hledat cesty jak se vypořádat s problémy."

Vše tedy zůstává při starém, Honda si razí vlastní cestu a zaučuje vlastní inženýry. Dokáže ale takhle "jiná" Honda efektivně spolupracovat s anglickým McLarenem?

"Velmi úzce spolupracujeme a o věcech vedeme hluboké rozhovory. Nyní jsme uprostřed sezony, hodně komunikujeme s Éricem (Boullierem) a dalšími inženýry a doufáme, že jsou už hrdí na to, že s námi budou pracovat v druhé polovině sezóny."