Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Hamilton vyhrál, Rosberg nedojel!

Hamilton vyhrál, Rosberg nedojel!

Velká cena Itálie - závod

Vítejte na Formule.cz a při sledování kvalifikace na Velkou cenu Itálie! První VC Itálie se konala v roce 1921 a již v roce 1922 se závod přestěhoval na okruh v Monze. Tehdy se z vítězství radoval Ital Pietro Bordino ve voze italské značky Fiat a v roce 1950, prvním roce šampionátu F1, zde vyhrál Giuseppe Farina ve voze Alfa Romeo. Dnes není v poli ani jediný italský jezdec, ale tifosi budou hnát vpřed Fina Kimiho Räikkönena stojícího na druhé startovní pozici a stejně tak Němce Sebastiana Vettela, kterého čeká první závod na italské půdě v overalu Ferrari.

Vettelovi po kvalifikaci patří třetí pozice a jeho vůz tak vidíme za zadním křídlem mercedesu Lewise Hamiltona. Hamiltonovo kvalifikační vítězství bylo o to lehčí, že v Rosbergově monopostu musel být těsně před kvalifikací vyměněn nový motor za starší kus. Důvodem byl únik chladicí kapaliny. Rosberg, tedy odstartuje ze čtvrtého místa, za ním stojí jezdci Williamsu a o další dvě řady se dělí piloti Force India a Lotusu.

Druhá polovina startovního pole je především výsledkem mnoha penalizací za nedovolené výměny částí pohonné jednotky, které způsobily, že Jensona Buttona, Fernanda Alonsa, Carlose Sainze, Daniila Kvjata i Daniela Ricciarda vidíme až za piloty Manoru. Marcus Ericsson měl stát na pozici číslo 10, ale byl potrestán za zablokování Nica Hülkenberga a odstartuje dvanáctý. Max Verstappen nestihl ani jedno měřené kvalifikační kolo a musí tedy startovat úplně poslední a ještě ho čeká trestný průjezd boxovou uličkou za to, že ho mechanici Toro Rosso poslali na trať se špatně uchyceným krytem motoru.

Meteorologové původně předpovídali deštivý víkend, ale v Monze je momentálně slunečno a teplo.

Všechny monoposty se včas a bez problémů rozjely do zahřívacího kola a členové týmů rychle opustili trať, nic tedy nebránilo startu.

A hned na startu velké zklamání pro fanoušky Ferrari! Kimi Räikkönen zůstal stát i po zahasnutí zelených světel a zařadil se až úplně na chvost pelotonu. V útoku na Hamiltona se ho pokusil zastoupit Vettel, ale Brit svou pozici s přehledem ubránil. Dalším jezdcem se špatným startem byl Rosberg, klesl až za Massu a Bottase, za ním jezdili Pérez s Hülkenbergem. Button se naopak dobrým startem dostal na desátou příčku a v druhém kole se posunul na deváté místo, protože ze závodu odstoupil Grosjean. Räikkönen byl v druhém kole už na 12. místě, ale špička mu rychlým tempem unikala. Mimo již byly oba vozy Lotusu.

Vettel nezachytil Hamiltonovo tempo a mezera mezi nimi narostla na 2 sekundy. Räikkönen mezitím v šikaně Ascari zaútočil na Ricciarda, nebyl úspěšný, ale manévr dokončil na následující rovince. Button nestíhal osmému Ericssonovi, ale držel se před Sainzem, který už měl v zpětných zrcátkách Räikkönena.

V dalších kolech bavil diváky především nešťastník Räikkönen. První pokus o předjetí Sainze ještě skončil ve výjezdové zóně, ale za chvíli byl úspěšný při brzdění do první šikany a výkon svého motoru využil i k lehkému předjetí Jensona Buttona. Britův sen o zajímavém závodu se postupně rozplýval po předjížděcích manévrech od Sainze, Ricciarda a Kvjata.

Hamilton nasadil vysoké tempo a v 9. kole už měl před Vettelem téměř 5 sekundový náskok. Rosberg naopak poslušně jezdil za Bottasem aniž že by se pokoušel o předjetí. S Räikkönenem pomalu překonávajícím velkou mezeru mezi Sainzem a Ericssonem byl nejzajímavějším souboj mezi Sainzem a těsně za ním jezdícím Ricciardem. Mladého Španěla nepotěšila zpráva od komisařů, za opuštění tratě dostal 5 sekundový trest odpykatelný během zastávky v boxech. Toro Rosso si řeklo, že není na co čekat a zariskovalo s brzkou zastávkou. Sainz přitom první stint absolvoval na tvrdších pneumatikách.

Rosberg se probudil až po10 kolech a párkrát vyzkoušel Bottasovu pozornost, ale ani jednou neuspěl. Verstappen si mezitím našel cestu přes Alonsa i Buttona. Velmi dobře se dívalo na manévr na Buttona a jejich průjezd šikanou bok po boku. Pořadí v 18. kole: Hamilton, Vettel, Massa, Bottas, Rosberg, Pérez, Hülkenberg, Ericsson, Räikkönen a na 10. místě jezdil Ricciardo. Hamilton jezdil už přes 9 sekund před Vettelem a závod měl pevně ve svých rukou.

Rosberg po 18. kolech zastavil u mechaniků a vrátil se na tvrdších pneumatikách. Williams se pokusil zareagovat a v dalším kole povolal Massu, ale Rosberg byl příliš rychlý. Vrátil se před Massu a tím pádem bylo jisté, že po Bottasově zastávce se dostane na třetí místo. Tento souboj Mercedesu a Williamsu odstartoval celou sérii zastávek v boxech.

23. kolo a Bottasova zastávka. Fin se vrátil daleko za Rosbergem a Massou, ale před aktuálně osmým Ricciardem. Räikkönen se díky zastávkám ostatních jezdců dostal na třetí místo, ale jeho samého ještě zastávka čekala a každým kolem ztrácel vůči jezdcům na nových pneumatikách.

Po 26. kolech přišel čas na přezutí Sebastiana Vettela. Vrátil se těsně před Räikkönena, jehož už dohánět Rosberg. Pro Mercedes to byl pokyn, aby v dalším kole přezul Hamiltona.

Ferrari se rozhodlo Räikkönena nechat brzdit Rosberga. Zpráva od Mercedesu Rosbergovi: "Potřebujeme abys Kimiho předjel!" Už značně sjeté pneumatiky nedaly Räikkönenovi mnoho šancí na obranu, Rosberg si s ním rychle poradil a Fin byl zavolán na výměnu pneumatik.

Pořadí v 30. kole: 1. Hamilton, Vettel, Rosberg, Massa, Bottas, Pérez, Ricciardo, Hülkenberg, Ericsson a až 10. Räikkönen. Ricciardo však ještě čekala zastávka u mechaniků. O dva kola později předvedl Räikkönen odvážný předjížděcí manévr na Ericssona a v dalším kole využil DRS k předjetí Hülkenberga.

35. kolo a Rosberg dostává zprávu, že by v závěru závodu mohl mít šanci předjet Vettela a postavit se na druhý stupínek stupňů vítězů. Hamilton kroužil vpředu s 20 sekundovým náskokem a ohrozit ho už mohla jen jezdecká chyba nebo selhání techniky. Pátý Bottas měl 6 sekundovou ztrátu na Massu, ale o pár kol mladší pneumatiky zatímco k šestému Pérezovi se blížil Räikkönen. Ricciardo se po zastávce vrátil před Kvjata a tedy na desáté místo.

41. kolo a nepříjemná zpráva od Hülkenberga svému týmu. Němec už téměř zničil zadní pneumatiky, přišel o trakci a ocitl se pod útokem Marcuse Ericssona. Do konce závodu zbývalo ještě 12 kol, ale Force India se ho rozhodla nechat na trati.

V 46. kole se mezera mezi Pérezem a Räikkönenem scvrkla na 1.5 sekundy a mezera mezi Vettelem a Rosbergem na 2.5 sekundy. Jezdci McLarenu předváděli divákům minisouboj o 15. místo. Alonso se na sadě měkkých pneumatik dostal za zadní křídlo Jensona Buttona jedoucího na tvrdší směsi.

Vzrušení v garáži Mercedesu. Viděli jsme, jak Hamilton přebrzdil pneumatiky a Mercedes mu poslal znepokojivou zprávu: "Musíme natáhnout odstup. Neptej se proč, pouze začni." Mercedes se nejspíš obával, že bude potřebovat zastavit pro další sadu pneumatik.

50. kolo a Räikkönen se rozhodl, že už nemá na co čekat, využil lepší rychlost na rovince a nacpal se před Péreze. Souboj pokračoval přes Lesmo, ale Räikkönen to ustál.

51. kolo a Rosberg je out! Jeho starý motor zachvátily plameny jen 2 kola před koncem závodu. Diváci na tribunách se radovali, Vettelovo druhé místo bylo v bezpečí. Souboj jezdců McLarenu skončil Alonsovým odstoupením kvůli poruše techniky, Bottas se dostal těsně za Massu, Ericsson jezdil sekundu za Hülkenbergem.

Lewis Hamilton vyhrál Velkou cenu Itálie a jeho bodový náskok před Rosbergem je nyní o 25 bodů větší! Druhé místo získal Sebastian Vettel a třetí musel Felipe Massa ještě na cílové rovince bránit před Valtterim Bottasem. Kimi Räikkönen se z posledního místa v první zatáčce dostal až na páté místo v cíli. Letos poprvé se na stupně vítězů postavili jezdci tří různých týmů.

  Jezdec Tým Odstup
1 Hamilton Mercedes
2 Vettel Ferrari + 0:25.042
3 Massa Williams + 0:47.635
4 Bottas Williams + 0:47.996
5 Räikkonen Ferrari +1:08.860
6 Perez Force India +1:12.783
7 Hulkenberg Force India + 1 kolo
8 Ricciardo Red Bull + 1 kolo
9 Ericsson Sauber + 1 kolo
10 Kvjat Red Bull + 1 kolo
11 Sainz Toro Rosso + 1 kolo
12 Verstappen Toro Rosso + 1 kolo
13 Nasr Sauber + 1 kolo
14 Button McLaren + 1 kolo
15 Stevens Manor + 2 kola
16 Merhi Manor + 2 kola
17 Rosberg Mercedes + 3 kola
18 Alonso McLaren + 6 kol
  Grosjean Lotus neklasifikován
  Maldonado Lotus neklasifikován