Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Williams neví kdy dostane nové motory

Williams neví kdy dostane nové motory

Zatím zůstává při starší specifikaci.

Williams neví, kdy mu Mercedes nabídne možnost použít novou, zřejmě výkonnější verzi své pohonné jednotky.

Mercedesu zůstalo na sezónu nejméně vývojových žetonů ze všech výrobců a všechny se rozhodl využít najednou mezi závodem v Belgii a Itálii. Nové pohonné jednotky měl připraveny pouze pro své jezdce Lewise Hamiltona a Nica Rosberga. Rosbergovi nový motor štěstí nepřinesl, spíše naopak. Po selhání v posledním tréninku museli inženýři do jeho monopostu rychle nainstalovat starý motor, který v neděli vypověděl službu 2 kola před šachovnicovou vlajkou. Vůz Lewise Hamiltona však závodu dominoval od startu až do posledního kola a Williams by ho rád použil co nejdříve.

"Tovární tým Mercedesu dostal upgrade, který bychom samozřejmě strašně rádi rychle dostali i do našich vozů," potvrdil Rob Smedley, šéf traťových operací Williamsu. "Do konce roku máme dostat ještě jednu novou pohonnou jednotku (pro každý vůz), ale zda bude nové specifikace, to vám teď opravdu neumím říct, právě o tom s Mercedesem diskutujeme. Bylo by velkou výhodou dostat ji ještě před koncem roku."

Williams částečně omezuje, že jeho jezdci v Monze použili již třetí pohonné jednotky, a protože nestojí o penalizace, měla by být další dvojice pohonných jednotek poslední použitou v této sezoně.

"Jdeme přesně podle plánu nastaveného na začátku roku. Měli jsme jen pár malých zakopnutí a rozumně se snažíme posouvat hranice. Naše strategie nepočítá s žádnými penalizacemi, tedy pokud se nestane nic nečekaného."

Felipe Massa potvrdil, že jeho tým má o nejnovější výrobky Mercedesu velký zájem.

"Zdá se, že je to celkem velké vylepšení. Nemám zdání, kdy ho budeme mít, pouze doufám, že ho budeme mít," řekl brazilský pilot.

Podobně se vyjádřil i Federico Gastaldi, zástupce šéfa týmu Lotus: "Popravdě řečeno, nevím. Čekáme, co nám řeknou, není to v našich rukách. Chceme zjistit, kdy budou připraveni."

V Singapuru, pomalé městské trati, nebude pár koňských sil navíc významnou výhodou, po něm čeká jezdce ještě 6 dalších závodů. Pravidla by jezdcům umožnila využívat méně výkonné motory v pátek a nejnovější pohonné jednotky šetřit na sobotu a neděli.