Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Häkkinen: K srážce vedla Räikkönenova frustrace

Häkkinen: K srážce vedla Räikkönenova frustrace

Na jeho místě by to přiznal.

Kolize dvou finských jezdců v posledním kole Velké ceny Ruska je stále velkým tématem finských médií. Mnozí se pokoušejí posoudit míru zavinění a většina kritiky obyčejně padá na hlavu Kimiho Räikkönena, který se pokusil nečekaně dostat před Valtteriho Bottase aniž by se předtím přiblížil až za jeho zadní křídlo.

Tohle téma nemohl obejít ani bývalý finský jezdec F1 a dvojnásobný mistr světa, Mika Häkkinen. Také on vidí chybu na Räikkönenově straně a považuje ji za důsledek frustrace z dalšího prohraného souboje s týmovým kolegou. Vettel dojel do cíle druhý a Räikkönena tentokrát porazil v přímém souboji na trati, proto se 35letý jezdec na poslední chvíli pokusil obsadit alespoň třetí místo.

"Sdílím jejich názor," napsal Häkkinen o rozhodnutí stevardů potrestat Räikkönena 30sekundovou penalizací. "Tak se zdá, že Kimi byl frustrován situací. Jeho týmový kolega byl opět vpředu a na cestě za dalším pódiem. Kimi asi prostě nedokáže se Sebastianem držet krok."

Ve zbytku článku pro Hermes si Häkkinen zavzpomínal na rok 1994, když po chybě vytlačil z trati Ayrtona Sennu.

"Podcenil jsem brzdění a Ayrtona poslal ven z trati," píše Häkkinen, který v té době jezdil za McLaren-Peugeot. "Po závodě jsem se rozhodl jít za Ayrtonem, který byl tehdy jezdcem Williamsu. Přišel jsem do týmové zasedací místnosti, kde už byli všichni inženýři a otevřeně jsem přiznal, že to byla moje chyba.

Ayrton zareagoval poměrně ostrou kritikou a já jsem ji pokorně přijal. Během dalšího závodu se už na mě Ayrton díval jinak. Ocenil, že jsem před všemi přiznal chybu. Je lepší chybu přiznat tváří v tvář. Můžete si tím vysloužit respekt."