Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Räikkönen: Zítra bych to udělal znovu

Räikkönen: Zítra bych to udělal znovu

Bottas: Už je to minulost.

Tiskovky jezdců F1 v Austinu se zúčastnili oba aktéři kolize z posledního kola Velké ceny Ruska. Oba nakonec přišli o cenné body, a protože ani jeden z nich nevidí chybu na své straně, do pozice rozhodčích se pasovali média i bývalí jezdci. Většinou dávají za pravdu Valtterimu Bottasovi a pokus Kimiho Räikkönena o předjetí v poměrně krátké brzdné zóně považují za příliš optimistické až beznadějné. Räikkönen však trvá na tom, že šlo o běžný závodní incident, a kdyby se do stejné situace dostal zítra, zkusil by stejný manévr.

"Nic se nezměnilo. Mluvilo se o tom a byla mi udělena penalizace, ale zítra bych udělal to samé," řekl na tiskovce Räikkönen. "Naneštěstí to skončilo naší kolizí a oba jsme na to trochu doplatili, ale takový je život a takové je závodění. Vůbec se kvůli tomu necítím špatně, ale nevadí mi, pokud má někdo jiný názor. To je v pořádku. Přesto bych to udělal znovu a vyzkoušel, zda by to dopadlo lépe."

Bottas sedící za Räikkönenem se již dva týdny starou záležitostí nechtěl moc zabývat.

"Až do posledního kola to byl dobrý víkend a samozřejmě jsem byl zklamaný, když jsem přišel o všechny body, ale můj názor se nezměnil. Nemohl jsem nic udělat jinak, ale to už je minulost a já jsem stoprocentně připraven pohnout se dál," řekl mladší z Finů.

Pak však Bottas přece jen zareagoval na upozornění, že ho Räikkönen ve stejném místě předběhl v dřívější fázi závodu.

"Já to vidím tak, že první manévr se od pokusu v posledním kole dost lišil. Tehdy bylo zřejmé, že to může udělat. Jako jezdec nenecháváte dveře otevřené dvakrát, takže pro mě to byla odlišná situace, což je vidět i na odlišném výsledku."

A na ta slova zase zareagoval Räikkönen: "Je to vidět (odlišný výsledek manévru), ale když se jednou rozhodnete zkusit to… Snažil jsem se zabrzdit a zatočit do zatáčky, ale už jsem tomu nemohl zabránit. Co jsem měl dělat? Možná mě tam nečekal nebo neviděl. Já jsem se pokusil zpomalit a vejít se do zatáčky, ale když tam jednou nebylo dost místa, tak tam nebylo dost místa a museli jsme se srazit.

Smůla, ale i to patří k závodění. Někdy za takový manévr dostanete penalizaci a jindy ne. Jsme tu kvůli závodění a nemusíme plakat po každé nehodě. Jsem si jistý, že lidem se takové závodění líbí víc než jízda ve vláčku."

Kimi Räikkönen a Valtteri Bottas jsou soupeři i v šampionátu, dělí je pouze 12 bodů.