Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Häkkinen navrhl tvrdší tresty pro Maldonada

Häkkinen navrhl tvrdší tresty pro Maldonada

Nelze odpouštět jezdci, který se nepoučí.

Mika Häkkinen, dvojnásobný mistr světa, se pustil do kritiky "nepoučitelného" Pastora Maldonada. Venezuelan s podporou státní ropné společnosti PDVSA si je vědom své pověsti, ale nikdy nedal najevo, že by ho některý z jeho incidentů opravdu mrzel.

Letos se naposled dostal do centra pozornosti kamer, když zezadu narazil do Marcuse Ericssona, co Švéda poslalo do smyku a obralo o kopec cenných sekund. Ericssonova šéfka, Monisha Kaltenborn, tehdy označila za frustrující, že výsledky její jezdců jsou tak často ovlivňovány Maldonadovými kolizemi a haváriemi.

Co k tomu říct? Není to poprvé, co byl součástí takového incidentu. Je velmi, velmi nepříjemné, že to byl opět on. Marcus si vedl dobře a po chybě krátce po startu se mu podařilo vrátit do závodu. Pak se přihnal Maldonado, pustil svůj monopost dovnitř zatáčky a vrazil do něj. Je to velmi frustrující."

Pár týdnů před Kaltenbornovou se Maldonadovi podařilo vytočit Jensona Buttona, který ho v radiokomunikacích s týmem překřtil na "mentála".

30letý jezdec s vlastním pohledem na závodění však i 5sekundový trest za kolizi s Ericssonem považoval za nespravedlivý a divil se, že traťoví stevardi takové drobnosti vůbec řeší. Venezuelan měl štěstí, že mezi nimi neseděl Mika Häkkinen. Ten by ho vychovával podstatně tvrdšími tresty.

"Pokud se jezdec nepoučí z vlastních chyb, jsou namístě tvrdší postihy," řekl bývalý jezdec McLarenu.

Nezdá se, že by se Maldonado ze svých chyb jakkoli poučil. Problém je, že když se s ním jiný jezdec dostane do souboje, nemůže vědět, co Maldonado udělá. Je nepředvídatelný. Vím jaké to je, když se závod blíží ke konci a bojuje se o vítězství, ale tohle není ten případ. Měl by více používat hlavu."