Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Zlatý večer s Häkkinenem

Zlatý večer s Häkkinenem

Dvojnásobný mistr F1 se zúčastnil Zlatého večera.

Zlatý večer s Häkkinenem

Ve čtvrtek 15. prosince se uskutečnil v pražském Paláci Žofín Zlatý večer motoristického sportu. V jeho rámci byly vyhlášeny výsledky jubilejního 40. ročníku ankety Zlatý volant, 11. ročníku ankety Zlatá řídítka a 12. ročníku fotografické soutěže Zlaté oko.

Exkluzivním hostem akce byl Mika Häkkinen. Dvojnásobný mistr světa formule 1 předal zlaté volanty nejlepším v kategoriích závodů na okruzích a rallye a sám pak jeden převzal. Po Michaelu Schumacherovi se tak stal teprve druhým cizincem, jemuž byla tato prestižní trofej udělena za celoživotní zásluhy o motorsport.

V kategorii závodů na okruzích posbíral nejvíce bodů vicemistr Evropy tahačů Adam Lacko, jemuž na symbolických stupních vítězů dělali společnost Petr Fulín a Aleš Jirásek. Mezi soutěžáky jasně kraloval Jan Kopecký, absolutní mistr republiky a čtvrtý ve světovém šampionátu ve třídě WRC 2. Daleko za sebou nechal druhého Martina Prokopa i třetího Pavla Valouška.

Naopak velmi napínavý byl souboj mezi závodníky do vrchu. Nakonec měl „nos vpředu“ Vladimír Vitver, třetí muž v kategorii 2 evropského mistrovství. Jen o sedm bodů méně získal od hlasujících odborných žurnalistů David Komárek, sledován Lukášem Vojáčkem.

Slavný comeback zaznamenal v terénní kategorii autokrosu a rallyekrosu Václav Fejfar. Úřadující kontinentální šampion v divizi TouringAutocross si pro zlatý volant přišel na pódium v doprovodu stříbrného Petra Nikodéma (který již předtím získal Cenu Jiřího Sedláře pro nejlepšího jezdce do 23 let) a bronzového Jakuba Kubíčka. Adam Kout nebo Patrik Hájek? Duel dvou našich elitních motokáristů nakonec vyzněl ve prospěch prvně jmenovaného, kterému se letos podařilo obhájit primát v ME superkartů.  Třetí místo je velkým úspěchem nadějného Jakuba Kadlčáka.

Cena Elišky Junkové pro nejlepší ženu-závodnici se stala kořistí Gabriely Jílkové, Cena rychlosti (Speed Award) pak Filipa Salaquardy, jenž na dráze ve Spa-Francorchamps zajel s Audi R8 LMS jedno kolo průměrnou rychlostí 209,829 km/h. Spolujezdcem roku je Kopeckého navigátor Pavel Dresler. Za Čin roku byl označen vznik okruhového Škoda Octavia Cupu. Do Síně slávy, vyhrazené laureátům Ceny Zdeňka Vojtěcha, byl uveden náš první mistr Evropy v autokrosu Karel Havel.

V jedné stopě, tedy v anketě Zlatá řídítka, dominoval silničář Jakub Kornfeil, osmý v MS v kategorii Moto3. Vynikající výkony v ME jednotlivců i v týmové Světové trofeji družstev na Šestidenní vynesly na druhou příčku enduristu Jaromíra Romančíka. Trio premiantů doplnil vicemistr Evropy na ploché dráze Václav Milík. Zaplněný sál aplaudoval také motokrosové legendě sedmdesátých let Jaroslavu Faltovi, čerstvému držiteli Ceny Františka Šťastného.  

Porotě Zlatého oka se nejvíce líbil snímek Jiřího Křenka, nazvaný Dlouhá noc v Le Mans. Pořízen byl, jak už název napovídá, v průběhu slavné čtyřiadvacetihodinovky.

Zleva: Mika Häkkinen, Jan Kopecký, Adam Lacko, Vladimír Vitver, Adam Kout a Václav Fejfar.

Moderátorka večera Iva Kubelková, Mika Häkkinen, jednatel společnosti Benet Automotive Josef Zajíček a Česká Miss 2016 Andrea Bezděková.

Mika Häkkinen se zlatým volantem.