Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

GT na dosah ruky v ADAC GT Masters

GT na dosah ruky v ADAC GT Masters

Informace k návštěvě Red Bull Ringu ve dnech 22. – 24. července.

Příští víkend se na rakouském okruhu Red Bull Ring přehoupne německé mistrovství ADAC GT Masters do své druhé poloviny. Jedna z dostupnějších příležitostí pro české, případně slovenské fanoušky gétéček, láká pestrým polem nové techniky v nejednom případě obsazené špičkovými piloty.

Kromě zajímavých soubojů na okruhu vinoucím se členitou a malebnou krajinou rakouských Alp se nabízí mimo dráhu další zajímavý program díky volně přístupnému paddocku. Zde se lze setkat s jezdci při korzování zázemím anebo během několika oficiálních akcí. Nahlédnutí do zázemí týmů a autogramiády umožňují dopolední návštěvy boxové uličky.

Nyní již následuje podrobnější popis s informacemi použitelnými při naplánování výletu na rakouský okruh.

Foto: Roman Klemm

Doprava

Vzhledem k omezenému počtu víkendových spojů a poloze okruhu je nejvhodnějším dopravním prostředkem automobil. Přibližná vzdálenost z Brna je 325 kilometrů, s výjimkou cca padesáti kilometrů v okolí hranic vede po dálnicích.

Parkoviště ve vzdálenosti necelého půl kilometru od tribuny podél cílové rovinky lze nalézt na následujících souřadnicích: 47°12'57.528"N, 14°45'59.579"E. Při plánování trasy s využitím některého z plánovačů cest se do místa cíle zadají slova Red Bull Ring (Mapy, Google). V obou případech vyhledávání funguje i na základě zadání výše uvedených GPS souřadnic.

Představu o hlavních komunikacích v blízkosti okruhu poskytuje následující odkaz Zde, z nějž je patrná blízkost dálnice (S36). Sjezd vedoucí k okruhu má označení Zeltweg-Ost/Spielberg. Součástí stránky je nejen popis cesty při příjezdu z různých směrů, ale také plánovač cesty (Google) se zadaným místem cíle.

Red Bull Ring

Po opuštění dálnice na sjezdu Zeltweg-Ost/Spielberg následuje tato křižovatka, kde se dáte doleva.

Red Bull Ring

Foto: Tomáš Krejčík

Po ujetí asi sto metrů následuje další křižovatka, kde se dáte také vlevo. Vjezd k parkovišti je po pravé straně po ujetí asi 1,3 kilometru.

Stejně jako v České republice, i v Rakousku je potřeba mít dálniční známku. Kupony s nejkratší platností jsou desetidenní (letos zvýšena cena o 10 centů na 8,8 euro), které lze u nás sehnat na některých benzínových stanicích, pobočkách firmy Cash Point anebo ÚAMK v cenách od 259 korun.

Nepříjemností, například směrem od Lince (jeden průjezd úsekem Bosruck na A9 stojí 5 euro), jsou zvláštní úseky s výběrem mýtného (Sondermaut). Jejich vyznačení je na následujícím plánku Zde. Bližší informace nejen o dálničních známkách, ale především o zvlášť zpoplatněných informacích naleznete Zde.

Také v Rakousku je menší hustota čerpacích stanic, v těchto případech jsou před pumpami umístěny orientační vzdálenosti k nejbližším dalším benzinkám. Nezřídka se tento údaj pohybuje nad padesáti kilometry. Ceny obou nejrozšířenějších druhů paliv jsou cca o 5 až 10 % vyšší.

Vstupenky

Vstupné na jeden den (sobota nebo neděle stejně) začínají na částce 20 euro. Za víkendovou vstupenku (od pátku) zaplatíte nejméně 30 euro. Děti do 12 let v doprovodu dospělé osoby (se vstupenkou) mají vstup na okruh zdarma. Osoby se zdravotním postižením a doprovod vozíčkářů platí poloviční cenu. V ceně vstupenek je zahrnut vstup do paddocku.

Tohoto podniku se návštěvníků týkají požadavky dokumentu Access Criteria (Zde) s odkazem na Rules of operations (Zde). Stručný výtah těchto dokumentů je zmíněn v níže uvedených odstavcích.

Přestože se jedná o veřejnou akci, pořadatelé zmiňují vstupem do areálu souhlas s případným použitím záběrů své osoby v médiích. Samozřejmostí je sledování areálu bezpečnostními kamerami. Jak bývá na motoristických podnicích běžné, je vstup na okruh na vlastní nebezpečí.

S bezpečností souvisí zákaz překonávání bezpečnostních zařízení anebo zákaz vstupu do míst s omezením např. boxová ulička (výjimkou je Pitwalk). Zde může být nápomocna pořadatelská služba, jejíž pokyny mají návštěvníci kdykoliv dodržovat. Organizátoři si vyhrazují právo vykázání osob pod vlivem alkoholu anebo omamných látek. Kouření je povoleno pouze na vyhrazených místech.

Návštěva okruhu bývá rodinnou záležitostí, pořadatelé proto připomínají odpovědnost rodičů za chování svých dětí. I přes utlumenější zvukový projev současné závodní techniky je doporučena návštěva dětí starších šesti let. Z tohoto důvodu je znemožněn vstup se zvířaty (jinde zmíněnou výjimkou jsou vodící psi)

Jelikož se nejedná o návštěvu podniku F1, povolený objem plastových lahví anebo plechovek s nápoji je uveden bez omezení konkrétní hodnoty s dovětkem pro osobní potřebu. Totéž platí o množství vneseného jídla, ale bez zařízení k jeho případné tepelné úpravě. Pořízení záběrů z akce je možné, platí pravidlo o neveřejném a nekomerčním využití pořízených záznamů.

Program víkendu

Podle výběru z předběžného časového plánu (verze 2 z 15. července) je v níže uvedené tabulce rozpis, kdy bude možné vidět vozy ADAC GT Masters v akci. Celý časový rozvrh závodního víkendu naleznete Zde.

 Událost  Den  Čas
1. volný trénink  Pátek  12,35 - 13,35
Trénink amatérů  Pátek  13,40 - 14,10
2. volný trénink  Pátek  16,35 – 17,35
Kvalifikace pro 1. závod  Sobota  09,40 - 10,00
První závod  Sobota  13,15 – 14,15
Kvalifikace pro 2. závod  Neděle  08,30 - 08,50
Druhý závod  Neděle  12,15 – 13,15

Nabídka doprovodných sérií cílí spíše na fanoušky cestovních vozů. Vrcholem jsou dvě německá mistrovství Deutscher Tourenwagen Cup a ADAC TCR Germany. Doplňkem jsou pohárové závody vozů Renault Clio ze Střední Evropy anebo evropský šampionát s malými vozítky Abarth. Jediným reprezentantem monopostů je německé ADAC F4.

Doprovodný program a atrakce

Sobotní procházka boxovou uličkou je v plánu mezi 12,10 do 12,35. V neděli je čas pro pitwalk vyhrazen mezi 11,15 - 11,35.

Setkání s trojicí nejúspěšnějších posádek a vítězem kategorie amatérů (případně s vítězi závodů doprovodných sérií) v sobotním klání je možné během akce Meet the drivers. V Rakousku se uskuteční mezi 15,45 – 16,15 na Bull Lane terase.

Ubytování

V případě ubytování v místních hotelích se pohybují ceny od cca 1 500 Kč/noc/osobu výše. K vyhledávání lze využít následující stránky Zde anebo Zde. Stránky jsou v češtině s možností úpravy filtrů. K zadání lze využít názvu tří nejbližších obcí Spielberg, Knittelfeld anebo Zeltweg.

Letní období svádí k využití ekonomicky zajímavější varianty ubytování v kempu. K jejich vyhledání mohou posloužit tyto stránky Zde. Při vyhledávání pomocí zde umístěné mapy a zvolení státu vyberte v druhém okénku zemi/region, kde pod názvem Štýrsko naleznete Murtal. Při této volbě by mělo být zobrazeno zeleně celkem sedm míst, dalších čtrnáct leží ve vedlejších oblastech.

Užitečné odkazy

Okruh Red Bull Ring    Zde

Stránky skrývající se pod označením Projekt Spielberg, jejichž součástí je přímý odkaz na okruh.

ADAC GT Masters     Zde

Oficiální stránky německého mistrovství.

Doplňující informace o závodech GT na Formuli.cz

Profil šampionátu ADAC GT Masters (Zde)

V průběhu sezóny aktualizovaný článek zaměřený na hlavní informace o ADAC GT Masters. Jeho součástí jsou odkazy na články s dodatečnými údaji anebo na stránky spjaté s danou sérií včetně úplného přehledu oficiálních.

Naleznete zde charakteristiku série, její historii, přehled držitelů jezdeckých a týmových titulů anebo informace o pořadatelské organizaci. Seznámíte se s aktuálním kalendářem, výtahem z pravidel, účastníky anebo úspěšnými jezdci působícími v šampionátu.

Zdroj: ADAC GT Masters, Projekt Spielberg, Dálniční známky, Tolls, Mapy, Google, Hotels, Athos Travel, Formule