Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Štěstí a smůla jezdců McLarenu

Štěstí a smůla jezdců McLarenu

Co jednomu uškodilo, druhému pomohlo.

Jeden z jezdců McLarenu hovoří o Velké ceně Malajsie jako o závodu, kde se na něj usmálo štěstí, druhý mluví o velké smůle. Tím šťastným je Fernando Alonso, který díky nepovoleným výměnám částí pohonné jednotky startoval z posledního místa a vyhnul se oběma postartovním kolizím i troskám z nich a nečekaně se ocitl na bodovaném místě.

"Pro nás to byl velmi vzrušující závod s několika skvělými souboji," řekl španělský jezdec. "Startoval jsem úplně poslední, pár míst jsem získal na startu a měl jsem štěstí, že jsem se nezapletl do incidentu v první zatáčce. Vlastně mě velmi překvapilo, když jsem se dozvěděl, na jaké jsem pozici. Po pár kolech jsem byl na bodech.

Pak jsme se přes vysílačku dohodli na strategii. Rozhodovali jsme se mezi agresivnější a konzervativnější a rozhodli jsme se útočit, čím jsme využili nepoužité měkké pneumatiky, které jsme ušetřili v kvalifikaci. Poslední fáze virtuálního safety caru nám rozhodně pomohla. Díky ní jsme mohli využít poslední novou sadu pneumatik. Po penalizaci jsme potřebovali trochu štěstí a dostali jsme ho!"

Jenson Button na VSC zaviněný odstoupením Lewise Hamiltona doplatil. Britský jezdec se rozhodl pro dvouzastávkovou strategii, kvůli čemuž poslední zastávku absolvoval v 37. kole. Fernando Alonso i Nico Hülkenberg se měli po třetí zastávce vrátit až za Buttona, ale jak řekl Alonso, díky virtuálnímu safety caru ušetřili hromadu času a zůstali před ním.

"Nebyl to špatný závod, ale měl jsem smůlu na virtuální safety car," řekl jezdec, pro kterého byla VC Malajsie 2016 třístou velkou cenou. "Vozy za mnou byly na třízastávkové strategii a já na dvouzastávkové, ale tři kola po mé zastávce byl aktivován VSC a oni dostali 15 sekund zdarma. Škoda, že mi to nevyšlo, ale štěstí v poslední době není na mé straně. Dvouzastávková strategie byla nejlepší, ale nezafungovala kvůli VSC. Před ním jsem bojoval o sedmé místo. V posledních pěti závodech snad budu mít více štěstí."

Díky bodům za sedmé a deváté místo se McLaren v Poháru konstruktérů vzdálil týmu Toro Rosso na 15 bodů.