Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Lewis Hamilton ovládl kvalifikaci

Lewis Hamilton ovládl kvalifikaci

Velká cena Mexika - kvalifikace

Vítejte na Formule.cz a při sledování kvalifikace na Velkou cenu Mexika! Bude to druhá kvalifikace na Okruhu bratří Rodríguezů v současné verzi. Vozy F1 se do města Mexiko, hlavního města Mexika, vrátili loni po 21 letech. Lewis Hamilton už měl jistý mistrovský titul a pole position, nejrychlejší kolo i vítězství získal Nico Rosberg. Loňský kvalifikační čas by mu ale dnes určitě nestačil. Kromě toho, že vozy jsou po roce rychlejší a asfaltový koberec dozrálejší, Pirelli tentokrát přivezlo i super-měkké (červené) pneumatiky a Rosbergův starý čas byl překonán již v dnešním tréninku.

Favority na zisk pole position jsou samozřejmě opět jezdci Mercedesu, ale v trénincích udělali na kluzkém a poměrně chladném asfaltu vícero chyb. V kvalifikaci by to mohli využít jezdci Ferrari i Red Bullu. Sebastian Vettel byl nejrychlejší v druhém a Max Verstappen ve třetím tréninku. Trať je dlouhá 4 304 metrů a má 17 zatáček. 5 z nich je v nové technické pasáži "stadion", za kterým následuje zbytek Peraltady a hlavní rovinka, která je dlouhá 1.2 km a některé vozy na jejím konci překračují rychlost 360 km/h. Pomáhá jim v tom nižší hustota vzduchu v nadmořské výšce přes 2 200 metrů, vozy čelí nižšímu odporu vzduchu.

V Q1 muselo vypadnout pouze 5 jezdců. Jolyon Palmer se kvalifikace nezúčastnil, protože po posledním tréninku byla v jeho šasi nalezena trhlina a zítra odstartuje z boxové uličky. Esteban Gutiérrez, jeden ze dvou domácích jezdců, byl na trati mezi prvními, ale jeho pneumatiky neměly po jednom zahřívacím kole dostatečnou teplotu a v polovině své kolo vzdal a začal se připravovat na další. Romain Grosjean to své vzdal hned na začátku, ale další pak beztak pokazil zablokováním pravého předního kola v 12. zatáčce.

Jezdci nejsilnějších týmů nespěchali a čekali, dokud bude na trati více místa. Vrchol tabulky nejrychlejších kol mohli díky tomu obsadit jezdci Toro Rosso, které pak vystřídal domácí Pérez později vystřídaný Hamiltonem. Hamilton však na vrcholu tabulky nezůstal dlouho, byl překonán oběma jezdci Ferrari i Red Bullu. Hamilton se ale po dalším zahřátí pneumatik vrátil na první místo, Rosberg zůstal na šestém, pořadí na bezpečných postupových místech ale o ničem nerozhodovalo, bojovalo se na opačném konci tabulky.

V závěru kvalifikace nemohl bojovat Kvjat, jeho vůz přišel o výkon. Na sestupových místech byli i Wehrlein, Grosjean, Nasr a Ocon a vypadnutí hrozilo také Gutiérrezovi, Buttonovi a Magnussenovi. Všech sedm se v závěru Q1 vrátilo na trať. Esteban Gutiérrez se před domácími diváky nepředvedl v nejlepším světle, ve svém kole dostal smyk a přišel o možnost zlepšit svůj čas. Kromě toho pokazil kolo za ním jedoucímu týmovému kolegovi. Nasr se posunul pouze na 19. místo, Ocon na 20. Překvapil Wehrlein, kterému se podařilo překonat starší Gutiérrezův čas a získat jeho poslední postupové místo.

Do Q2 nepostoupili: Esteban Gutiérrez, Daniil Kvjat, Felipe Nasr, Esteban Ocon a Romain Grosjean. Z boxové uličky odstartuje Jolyon Palmer. 

V Q2 muselo vypadnout 6 jezdců, aby do finálové třetí části kvalifikace postoupilo pouze 10 nejlepších. Lewis Hamilton vyjel z boxové uličky hned po rozsvícení zeleného světla a na měkkých pneumatikách označených žlutým pruhem. Tomuto typu pneumatik dali přednost i Räikkönen, Rosberg, Massa, Bottas, Pérez a Hülkenberg. Oba jezdci Red Bull se rozhodli použít červené.

Hamilton byl na konci svého prvního měřeného kola zpomalený Vettelem připravujícím se na vjezd do svého měřeného kola, ale přesto byl rychlejší než Rosberg. Po první vlně pokusů byli na nepostupových místech Bottas, Massa, Button, Wehrlein a Magnussen. Na dně tabulky byl Ericsson, který první vlnu vynechal.

Hamilton i Vettel byli se svými koly na žlutých pneumatikách spokojeni a spolu s jezdci Red Bullu už zůstali v boxech. Räikkönen a téměř všichni ostatní jezdci se vrátili s červenými pneumatikami, Rosberg opět použil žluté. Jezdci McLarenu nebyli dostatečně rychlí, Rosberg si zajistil postup na žlutých pneumatikách a velké zklamání zažil Pérez, kterému se po několika menších jezdeckých chybách nepodařilo postoupit, přestože jeho týmový kolega pohodlně postoupil ze šestého místa. Dobrými koly v závěru Q2 postoupili i Bottas s Massou a Sainz.

Do Q3 nepostoupili Fernando Alonso, Sergio Pérez, Jenson Button, Kevin Magnussen, Marcus Ericsson a Pascal Wehrlein.

Do Q3 postoupili oba jezdci Mercedesu, Ferrari, Red Bullu, Williamsu, Nico Hülkenberg z Force Indie a Carlos Sainz z Toro Rosso. Hamilton, Vettel, Rosberg a Räikkönen zítra odstartují na žlutých pneumatikách.

Ani jeden z jezdců nevynechal první vlnu pokusů. Hamilton byl v cíli svého měřeného kola mezi posledními, ale zařadil se na první místo. Rosberg byl opět pomalejší, tentokrát o více než půl sekundy. Mezi jezdce Mercedesu se vešli Verstappen s Ricciardem, pod Rosberga se dobrým kolem dostal Hülkenberg a následovali Räikkönen, Bottas, Vettel, Massa a Sainz.

Rosberg byl pomalejší ve všech trénincích, Q1 i Q2, ale neměli jsme žádné zprávy o technických problémech. V závěru kvalifikace se potřeboval zlepšit alespoň o pár desetin sekundy, aby získal místo vedle Hamiltona. Po dvou zahřívacích kolech byl čas na rozhodující boj o postavení na startu. První své kolo začal Ricciardo pronásledovaný týmovým kolegou. Už po prvním sektoru ale bylo jasné, že Hamiltonův čas nepřekonají.

Svůj čas nedokázal překonat ani Hamilton a čekalo se na Rosberga. Němec ve službách Mercedesu nakonec dokázal získat druhé místo, byl o desetinu sekundy rychlejší než Verstappen. Mírným překvapením je páté místo Nica Hülkenberga, porazil oba jezdce Ferrari. Räikkönen spolu s ním odstartuje z třetí řady, Vettel spolu s Bottasem až ze čtvrté a pátá bude patřit Massovi a Sainzovi.

Pole position získal Lewis Hamilton, z druhého místa může mít radost Nico Rosberg, z druhé řady odstartují Max Verstappen a Daniel Ricciardo.

  Jezdec Tým Čas Ztráta
1 Hamilton Mercedes 1:18.704
2 Rosberg Mercedes 1:18.958 0.254
3 Verstappen Red Bull 1:19.054 0.350
4 Ricciardo Red Bull 1:19.133 0.429
5 Hulkenberg Force India 1:19.330 0.626
6 Räikkonen Ferrari 1:19.376 0.672
7 Vettel Ferrari 1:19.381 0.677
8 Bottas Williams 1:19.551 0.847
9 Massa Williams 1:20.032 1.328
10 Sainz Toro Rosso 1:20.378 1.674
11 Alonso McLaren 1:20.282  
12 Perez Force India 1:20.287  
13 Button McLaren 1:20.673  
14 Magnussen Renault 1:21.131  
15 Ericsson Sauber 1:21.536  
16 Wehrlein Manor 1:21.785  
17 Gutierrez Haas 1:21.401  
18 Kvjat Toro Rosso 1:21.454  
19 Nasr Sauber 1:21.692  
20 Ocon Manor 1:21.881  
21 Grosjean Haas 1:21.916  
22 Palmer Renault bez času