Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

"Muselo se očekávat, že Kimi bude rychlejší než já"

"Muselo se očekávat, že Kimi bude rychlejší než já"

Rozhovor s Juanem Pablem Montoyou.

Na co jste se prozatím převážně soustředili během testů?
Především jsem se věnoval na stavení vozu a aklimatizaci v týmu. Mimo to jsme samozřejmě pracovali na vývoji pneumatik.

Jaké jsou vaše pocity v monopostu McLaren?
Dobré, mnoho věcí funguje výborně. V současné době se snažím přizpůsobit svůj jezdecký styl tak, aby jsem optimalizoval výkon vozu. Ne každý monopost totiž vyhovuje stylu jízdy, kterým jsem závodil v předešlých čtyřech letech.

Je něco, co vás znepokojilo během jízdy s MP4/19B?
Ještě před moji vůbec první jízdou jsem se celkem obával designu volantu, který byl diametrálně odlišný od toho ve williamsu. Měl jsem tehdy velké obavy. Během dvou dní v Barceloně jsem si však ho však kompletně osvojil a nyní již s ovládáním problémy nemám. Poté v Jerezu jsem na to už vůbec nemusel myslet, nyní se už jen posadím do vozu a jezdím.

Těšíte se na spolupráci s Kimim?
Ano, s Kimim si rozumíme. Je to jeden z mála jezdců ve formuli 1, se kterým si mohu promluvit o běžných věcech. Máme spoustu společných koníčků. I v minulosti jsme si často spolu popovídali během prezentace jezdců před závodem. Nyní jsme si ještě bližší, protože navzájem spolupracujeme.

Věříte si před sezónou 2005?
Bylo by skvělé, kdybychom byli v roli kandidáta na mistrovský titul. Nyní je však na tyto předpovědi ještě příliš brzy. Zatím se musíme věnovat práci na vývoji vozu. Musíme zjistit, jak moc konkurenceschopný vůz máme a já osobně se ještě musím učit práci s týmem. Prozatím však všechno probíhá dobře.

Vychutnáváte si jízdu v monopostu McLaren?
Každý den cítím zlepšení. V minulých čtyřech letech jsem jezdil s různými vozy a to pro mě představovalo množství adaptace. Testovali jsme vozy s rozličnými nastaveními a zkoušeli jsme jejich reakce na změny. To mi nyní umožňuje správně pochopit chování vozu a určit si stavy, při kterých se cítím pohodlně. Trvá to nějakou dobu, ale nakonec bychom měli získat perfektní vůz.

Jste zklamaný, že jste nemohl testovat tolik jako Kimi?
To pro mě nepředstavuje problém. Já se musím snažit pracovat na svém voze bez ohledu na to, jak je na tom můj týmový kolega. Všeobecně se muselo očekávat, že Kimi bude v rámci testů rychlejší než já. Je to pochopitelné, protože on jezdí s tímto vozem už několik let a já jen pár týdnů. V tomto okamžiku se soustředím jen na nastavení a dosahované časy jsou až druhořadé.