Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Bottas získal druhé pole position v kariéře

Bottas získal druhé pole position v kariéře

Mercedes pojede posedmé z první pozice.

Mercedes vyhrál v devátém závodě sezony už posedmé kvalifikaci. Podruhé se o to zasloužil sedmadvacetiletý finský jezdec Valtteri Bottas. Zaokrouhlil tím počet pole position Mercedesu na jubilejních osmdesát. Jeho kolega Lewis Hamilton skončil třetí a do závodu vyrazí z osmé pozice.

Bottas absolvoval jednu sérii kol v první části kvalifikace na superměkké směsi pneumatik a potom po dvou sériích ve druhé a třetí fázi na ultraměkké směsi. Jeho týmový kolega Hamilton zvolil trochu odlišnou variantu. V první fázi jel jednou na ultraměkké, ve druhé dvakrát na superměkké a ve třetí dvakrát na ultraměkké. Důvod byl jednoduchý. Kvůli penalizaci za výměnu převodovky musí na startu o pět míst dozadu. Proto bude výhodnější odstartovat do závodu na tvrdší sadě, kterou použil ve druhé fázi kvalifikace.

Je to zvláštní pocit,“ hodnotil svůj výkon Valtteri Bottas. „Je to teprve podruhé v kariéře, ale doufám, že ne naposled. Ve třetí části kvalifikace se mi povedlo dobré kolo, i když nebylo úplně perfektní. Celý den jsme pracovali na doladění auta. Nakonec se to podařilo. Nepodceňujeme Ferrari, ale zítřejší závod je pro mě velkou výzvou. Bude to zajímavá bitva. Důležité bude také počasí. Auto je výborné zejména s plnou nádrží, jsem připraven vyhrát. To je můj jediný cíl.“

 

 

Ovšem stejný má také jeho kolega Lewis Hamilton, i když bude kvůli penalizaci startovat až ze čtvrté řady. Proto netajil své zklamání: „Pro mě je to frustrující den. Měl jsem šanci být dnes nejrychlejší, ale v posledním kole se to nepodařilo. S výkonností v Q3 jsem byl nespokojený. Bylo by skvělé zajet lepší čas, ale nebylo mi to souzeno. Záležitost kolem převodovky mi ležela v hlavě celý víkend. Bude těžké posunout se v závodě kupředu. Ale třeba mi pomůže počasí.“ Připomeňme si, že v roce 2014 startoval Lewis Hamilton na Red Bull Ringu až z 9. pozice a nakonec se probojoval až za záda týmového kolegy Nika Rosberga. To by tentokrát určitě bral všema deseti!