Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Kvjat v první zatáčce odstřelil dva soupeře

Kvjat v první zatáčce odstřelil dva soupeře

Toro Rosso nezachránil ani Sainz.

Juniorský tým Red Bullu neměl na domácí trati svého mecenáše důvod k úsměvu. Ani jeden vůz nedojel do cíle, i když Carlos Sainz se dlouho pohyboval na bodovaných místech. Porucha motoru ho však připravila o dobré umístění.

Ještě hůř však dopadl jeho kolega Daniil Kvjat. Za manévr v první zatáčce se znovu stal terčem slovních útoků ze strany jezdců i odborníků. Rus si skutečně počínal jako neřízená střela, což potvrdily i záběry z kamery umístěné v jeho voze. Sám se bránil tím, že si musí situaci důkladně prostudovat. Poté, co se mu v nájezdu do první zatáčky zablokovaly brzdy, se prý cítil jen jako pasažér. Kvjatův vůz se zabořil do zádě Alonsova mclarenu, který následně roztočil Verstappenův red bull do smyku. Oba tím byli ze závodu vyřazeni. Kvjat sice v závodě s poškozeným vozem pokračoval, ale byl potrestán průjezdem uličkou před boxy. Postupně střádal další zpoždění a nakonec projel cílem se ztrátou tří kol.

Musíme se na to ještě podívat,“ vysvětloval Daniil Kvjat. „Snažili jsme se udělat maximum pro vyvážení brzd pro první zatáčku, ale nejsem si jistý, že to pomohlo. Cítil jsem, že se zablokovala zadní kola, potom přední – a potom se všechna kola smýkala a já byl jen pasažérem. Autům přede mnou jsem se nemohl vyhnout.

V těžké chvíli ho podpořil šéf týmu Red Bull, který věc rovněž označil za běžný závodní incident. Sportovní komisaři přesto usoudili, že byl jednoznačným viníkem kolize. Kromě penalizace ho potrestali ještě udělením dvou trestných bodů na konto jeho Superlicence. Momentálně jich má sedm. Při dosažení 12 trestných bodů během 12 měsíců se automaticky zastavuje činnost na jeden závod.

Carlos Sainz si vedl mnohem lépe. Ve 36. – 40. kole jezdil na bodovaném 10. místě, ale krátce po zastávce v boxu ho zastavila závada motoru.