Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Bottas vyhrál druhou velkou cenu v kariéře

Bottas vyhrál druhou velkou cenu v kariéře

Mercedes zvýšil vedení v Poháru konstruktérů.

Fin Valtteri Bottas vyhrál v devátém závodě v barvách Mercedesu druhou velkou cenu v kariéře. Vedení ztratil jen na dvě kola po zastávce v boxu a cílem nakonec projel s těsným náskokem 658 tisícin vteřiny před pronásledovatelem Sebastianem Vettelem.

Mercedes může být z týmového hlediska spokojený. Získal 69. vítězství ve F1 a vedení v Poháru konstruktérů navýšil na 33 bodů. Jedinou stinnou stránkou Velké ceny Rakouska tedy je, že čtvrtý Lewis Hamilton ztrácí v průběžné klasifikaci jezdců na první místo dvacet bodů. Po penalizaci za předčasnou výměnu převodovky sice podal vynikající výkon, ale z osmé pozice se posunul jen na čtvrtou. Souboj o stupeň vítězů už nedokázal dotáhnout do úspěšného konce.

Šampaňské chutnalo výborně!“ radoval se Valtteri Bottas. „První vítězství je samozřejmě mimořádná věc, ale pro mě je tohle teprve druhé, takže i z něj mám skvělý pocit. Je to zatím můj nejlepší víkend. Nejdřív první v kvalifikaci a teď i v závodě. Doufám, že na to dokážeme navázat. Start jsem měl naprosto perfektní – lepší jsem rozhodně nikdy neměl. A viděli jste, jak těsně jsem dnes Sebastiana nakonec porazil. Potřeboval jsem se před ním udržet. Auto jsem měl o tomhle víkendu tak dobré, že jsem věděl, že se to dá zvládnout. Na levé zadní pneumatice z druhé sady v závodě jsem měl po pouhých pěti kolech veliký puchýř, takže se auto chovalo záludně. Čím dál, tím víc jsem ztrácel náskok, ale nebylo to poprvé, co jsem musel udržet Sebastiana za zády. Soustředil jsem se a povedlo se mi závod dokončit bez chyby. Těžko bych Sebastianův útok odrážel dál, a proto jsem byl rád, že jsem se dočkal šachovnicového praporku jako první.

Alespoň zčásti pozitivně nakonec hodnotil rakouský víkend i Lewis Hamilton: „Tenhle víkend byl náročný, ale nakonec musím být rád, že jsem se probil závodním polem a že z toho nebyla ještě větší ztráta v celkové klasifikaci. Auto dnes bylo dobré, pneumatiky vydržely, že jsem se celý závod rval dopředu, co to šlo. Dal jsem do toho všechno. Myslím, že už se na konci nedalo z auta vyždímat víc, ale možná jsem byl v souboji s Danielem až moc ohleduplný a nechal mu hodně místa. Už to znova neudělám. Sebastian se nám bodově vzdálil ještě víc, ale stále zbývá dost závodů. Nevzdávám to, budu bojovat dál.