Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton dnes neměl konkurenci

Hamilton dnes neměl konkurenci

VC Velké Británie - kvalifikace.

Vítejte na Formule.cz a při sledování kvalifikace na Velkou cenu Velké Británie! Jako vedoucí muž šampionátu do ní nastoupí Sebastian Vettel. V posledních dvou závodech se mu podařilo opět natáhnout náskok zmenšený vítězstvím Lewise Hamiltona v Kanadě a na kontě má o 20 bodů více než on. Dalších 15 bodů ztrácí Valtteri Bottas, vítěz VC Rakouska, který ale po skončení kvalifikace přijde o pět míst kvůli předčasné výměně převodovky. Stejně jako Daniel Ricciardo, vítěz VC Ázerbájdžánu, jehož zradila převodovka Red Bullu. Australanovi momentálně patří čtvrtá příčka šampionátu, je před Kimim Räikkönenem, který už na Vettela ztrácí téměř 90 bodů. První příčka Poháru konstruktérů patří Mercedesu a Ferrari je druhé se stobodovým náskokem před Red Bullem, kterému chybí body ztracené opakovanými technickými problémy vozu Maxe Verstappena. Z ostatních jezdců je na tom zatím bodově nejlépe Sergio Pérez, který jich má více než Verstappen. Čtvrté místo v PK patří jeho týmu Force India. S Estebanem Oconem nasbírali dvakrát více bodů než pátý Williams.

VC Velké Británie se tradičně pojede na rychlém okruhu Silverstone, který je dlouhý 5891 metrů a má 18 zatáček. Pirelli přivezlo pneumatiky označené červenou, žlutou a bílou barvou. Červené jsou nejměkčí a nejrychlejší, ale v Q2 bychom na vozech mohli vidět i žluté, protože na použité sadě pneumatik bude prvních deset jezdců startovat do závodu a pomaleji degradující žluté pneumatiky by mohly být taktickou výhodou. Ještě předtím uvidíme Q1, v níž vypadne pět nejpomalejších jezdců.

Krátce před začátkem kvalifikace je v Silverstone pouze 16°C, větrno a prší! Slabě, ale dostatečně na to, aby to pořádně okořenilo Q1.

Do odstartování Q1 mrholení zesílilo natolik, že jezdci upřednostnili pneumatiky se zeleným pruhem, určené do přechodných podmínek. Avšak ne všichni. Jezdci Sauberu a Force India čekali na zelené světlo na červených pneumatikách, zatímco zelené měli jezdci Red Bullu a Nico Hülkenberg. Koho volba byla správná?

Ukázalo se, že bylo lepší vzít si zelené pneumatiky. Na špici se objevilo jméno Daniela Ricciarda, jenže jeho red bull téměř vzápětí vypověděl službu a nad okruhem zavlály červené vlajky. Druhé místo patřilo Hülkenbergovi a třetí Hamiltonovi, ale do konce Q1 zbývalo ještě celých 10 minut.

Pak už nikdo nepochyboval, že je lepší vzít si zelené pneumatiky. Když vláček vozů F1 dorazil na hlavní rovinku, vyskočilo nejvýše jméno domácího Hamiltona. Následovali Pérez, Bottas a Ocon. Pořadí se ale rychle měnilo. Déšť ustal a trať se zlepšovala z minuty na minutu. Čtyři minuty před koncem Q1 byl první Vettel a v boxech zůstával pouze Hülkenberg. Bylo jasné, že někteří jezdci se pokusí postoupit díky slickům.

Dvě minuty před koncem zůstávali v nepostupové zóně jezdci McLarenu, Stroll, Palmer a Wehrlein. Alonso a Ocon zajeli pro červené pneumatiky.

Ocon na červených pneumatikách vyskočil na páté místo. Alonso, který kvůli penalizaci neměl co ztratit, zajel nejrychlejší kolo Q1! Je to tak, Fernando Alonso postoupil z prvního místa! Z 15. místa nepostoupil nováček Lance Stroll, jezdec Haasu Kevin Magnussen byl šestnáctý a pod ním se umístili Pascal Wehrlein a Marcus Ericsson. Dvacátá příčka zbyla na Daniela Ricciarda, jenž Q1 nedokončil.

Po Alonsově výkonu si do Q2 všichni vzali slicky, jenže nebylo to tak jednoduché, jak to vypadalo v Alonsově podání. Verstappen se o tom přesvědčil v zatáčce Copse a přemýšlet o tom mohl během jízdy skrz výjezdovou zónu vedle ní. Většina pneumatik byla označena červenou barvou, jenom Bottas se, podle očekávání, pokusil postoupit na žlutých.

Trať nadále osychala a na chvíli jsme na první příčce viděli Hülkenberga. Sedm minut před koncem se v čele usadil Hamilton, Bottas byl navzdory hendikepu druhý a před Hülkenberga se dostal i Vettel, velmi nespokojený s pomalým uhýbáním Péreze.

Hülkenberg si čtvrté místo držel až do posledních minut. Jako první ho překonal Verstappen, který se vyšvihl až na druhé místo. Rozhodující desetiny sekundy se ale hledaly ve spodních patrech, kde byli Sainz, Alonso, Pérez, Palmer a Massa. Pérez svůj čas výrazně zlepšil, což se nedá říct o Alonsovi, Sainzovi ani Massovi. Péreze v nepostupové zóně nahradil Kvjat a nepostoupil ani Palmer. Do Q3 nepostoupil ani jeden jezdec týmů Sauber, Williams a Toro Rosso.

Do Q3 se dostali oba jezdci Mercedesu, Ferrari a Force India, Max Verstappen, Romain Grosjean, Nico Hülkenberg a prapor McLarenu držel Stoffel Vandoorne.

Jízdou na zelených pneumatikách piloti ušetřili červené a nikdo neváhal vyrazit na trať už na začátku Q3. Ze souboje Hamilton/Vettel vyšel vítězně domácí jezdec, Vettel byl o 2 desetiny sekundy pomalejší. Bottas a Räikkönen byli na třetím a čtvrtém místě s téměř shodnými časy. Následovala velká propast, Verstappen a další propast, za kterou se seřadili Hülkenberg, Pérez, Ocon, Grosjean a Vandoorne. Grosjean si stěžoval na Hamiltona, Brit bude vyšetřován po kvalifikaci.

A následovalo velké sobotní finále, druhá vlna pokusů v Q3.

Bottas své kolo pokazil hned na jeho začátku, což byla dobrá zpráva pro Hamiltona a Ferrari. Jak naznačil již druhý mezičas, Hamilton svůj čas výrazně zlepšil. Räikkönen se na něj pokusil zaútočit, ale chybělo mu půl sekundy. Oči fanoušků Ferrari se s nadějí upíraly k Vettelovi, jenže ten neporazil ani Räikkönena. Po skončení kvalifikace zuřil, pravděpodobně nebyl spokojen se zahřívacím kolem.

Hamilton se tedy těšil ze zisku pole position, které ale ještě budou muset potvrdit stevardi. Spolu s ním by měl z první řady odstartovat Kimi Räikkönen a ve druhém budou Vettel a Verstappen. Bottas klesne až na deváté místo, za Hülkenberga, Péreze, Ocona a Vandoorna. Desáté místo zbylo na Grosjeana.

  Jezdec Tým Čas Ztráta
1 Hamilton Mercedes 1:26.600
2 Räikkönen Ferrari 1:27.147 0.547
3 Vettel Ferrari 1:27.356 0.756
4 Bottas Mercedes 1:27.376 0.776
5 Verstappen Red Bull 1:28.130 1.530
6 Hülkenberg Renault 1:28.856 2.256
7 Pérez Force India 1:28.902 2.302
8 Ocon Force India 1:29.074 2.474
9 Vandoorne McLaren 1:29.418 2.818
10 Grosjean Haas 1:29.549 2.949
11 Palmer Renault 1:30.193  
12 Kvjat Toro Rosso 1:30.355  
13 Alonso McLaren 1:30.600  
14 Sainz Toro Rosso 1:31.368  
15 Massa Williams 1:31.482  
16 Stroll Williams 1:42.573  
17 Magnussen Haas 1:42.577  
18 Wehrlein Sauber 1:42.593  
19 Ericsson Sauber 1:42.633  
20 Ricciardo Red Bull 1:42.966