Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Velká cena Velké Británie pohledem Pirelli

Velká cena Velké Británie pohledem Pirelli

Nejrychlejší, nejvytrvalejší, nejchytřejší.

Lewis Hamilton vyrovnal rekord v počtu vítězství ve Velké ceně Velké Británie (5 vítězství - jezdci Jim Clark, Alain Prost a nyní i Lewis Hamilton). Hamilton zvítězil z pole position stylem start-cíl. Odstartoval na superměkké směsi a přezul na měkkou bez ztráty vedení. Tu samou strategii zvolila většina dalších pilotů.

Podle očekávání to byl týmový kolega Valtteri Bottas, kdo zvolil opačnou strategii startu na měkké směsi, získání pozic při pitstopu soupeřů, následného přezutí na rychlejší superměkkou směs a dalšího získání pozic v závěru závodu.

Oba jezdci Ferrari Sebastian Vettel i Kimi Räikkönen měli v závěru závodu defekt na levé přední pneumatice. Zapříčinil to pozdější pitstop Räikkönena, který přesto dokončil na stupních vítězů. Vettel dojel omezenou rychlostí. Důvody defektu budou ještě společně zkoumány ze strany Pirelli i týmu Ferrari.

Silverstone je jeden z nejnáročnějších okruhů roku. Monoposty odolávají silám vyšším než 5G. Nicméně se superměkké pneumatiky, poprvé použité v Silverstone, se všemi aspekty vypořádaly dobře. Například Daniel Ricciardo z Red Bullu odstartoval po penalizaci z 19. místa, odjel dlouhý počáteční stint na superměkké směsi a dokončil na pátém místě.

Mario Isola, vedoucí závodního oddělení pro automobilový sport Pirelli:
“Velkou cenu Velké Británie poznamenaly těsně před koncem defekty pneumatik obou jezdců Ferrari, Sebastiana Vettela i Kimiho Räikkönena. To je skutečně škoda a my se společně s týmem podíváme na důvody těchto událostí. Závod se odjel v neskutečném tempu a nejrychlejší kolo bylo o téměř pět vteřin rychlejší než v roce 2016.”

Nejrychlejší časy dne podle směsí:

  Středně tvrdá Měkká Superměkká
první Wehrlein
2m 26.338s
Hamilton
1m 30.621s
Verstappen
1m 30.678s
druhý   Räikkönen
1m 31.517s
Bottas
1m 30.905s
třetí   Vettel
1m 31.872s
Hamilton
1m 32.190s

Nejdelší stint závodu:

Středně tvrdá Wehrlein 1 kolo
Měkká Magnussen 37 kol
Superměkká Ricciardo 32 kol


Pravdometr: Lewis Hamilton zvítězil se strategií jedné zastávky, kterou jsme předpokládali. Strategie závisela na stupni opotřebení superměkkých pneumatik. Po startu na superměkké směsi přezul na měkkou v 25. kole.