Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton je novým rekordmanem v počtu pole position

Hamilton je novým rekordmanem v počtu pole position

150. start z první řady pro Mercedes.

Mercedes má znovu důvod k radosti a k oslavám. Ani nepříznivé povětrnostní podmínky nepřibrzdily Lewise Hamiltona v cestě za rekordním 69. pole position v kariéře. Do Velké ceny Itálie odstartuje z první pozice a největší konkurent bude stát až ve třetí řadě.

Hamilton vyhrál už šestou kvalifikaci v Monze a osmou v této sezoně. Mercedes jeho zásluhou dosáhl další významné mety: 150. startu z první řady. Dlouho se zdálo, že bitva o postavení v čele startu bude velmi těsná. Posledním kolem však Brit opět všechny soupeře deklasoval. Druhého Maxe Verstappena porazil o 1,148 vteřiny! Jeho rival v boji o titul Sebastian Vettel dokonce zaostal o 2,510 vteřiny! Byl to fantastický výkon, který potvrdil, že Hamilton je momentálně nedostižný za jakýchkoli podmínek.

Těžko hledám slova, abych vyjádřil, jak se cítím,“ snažil se popsat své pocity Hamilton. „Nejdřív se mi to musí rozležet v hlavě. Asi ještě potrvá dlouho, než mi to dojde. Byl to skvělý den a jsem hrozně šťastný. Red bully mě dnes donutily o čelní startovní pozici tvrdě bojovat. Jsem za to vděčný. Počasí bylo strašně ošidné a samozřejmě nám to všem ztížilo. Je to zvláštní, přijet do téhle krásné země, přivézt sem anglické počasí a být pod velkým tlakem. Výhled z auta byl hodně omezený, moc snadno se daly dělat chyby - tak jako vždycky za deště. Předposlední kolo probíhalo ze začátku dobře, ale potom jsem se stáhl v naději, že budu mít ještě jedno rychlé kolo. V tom posledním byl tlak enormní - klidně jsme se v něm mohli dočkat červeného nebo žlutého praporku. Přes obrovské riziko jsem do toho dal všechno.“

Valtteri Bottas si postěžoval, že mu pneumatiky do mokra nesloužily, jak měly. Zastavil se pro novou sadu, zkusil další kolo, ale gumy stejně nezabíraly správně. „V určitých fázích kvalifikace všechno klapalo, jenomže kolem teploty pneumatik to bylo fakt na vážkách,“ vysvětloval Fin. „Jak déšť houstl, nedařilo se mi gumy zahřát na potřebnou teplotu. Ale díky odsunutí red bullů na startovním roštu o několik míst níž budu startovat čtvrtý, což není tak špatné. A určitě je dobré, že máme obě ferrari za sebou.