Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ferrari po dvou letech opět balilo předčasně

Ferrari po dvou letech opět balilo předčasně

Zajímavosti z Velké ceny Singapuru.

Oficiální web F1 si po VC Singapuru opět sedl nad statistiky a vybral několik zajímavostí.

Během závěrečné fáze Velké ceny Singapuru nám režisér závodu nabídl krátký pohled na dvě prázdné a už téměř sbalené garáže Ferrari. Sebastian Vettel a Kimi Räikkönen po startu kolidovali s Maxem Verstappenem a Fernandem Alonsem a ani jeden z nich nemohl pokračovat. Za posledních 11 let se pouze podruhé stalo, že do cíle nedorazilo ani jedno ferrari. Naposledy se jim to nepovedlo ve Velké ceně Mexika 2015 a před tímto závodem táhlo Maranello šňůru 183 dokončených závodů.

Verstappen odstoupil ze sedmého ze čtrnácti závodů, z toho třikrát vypadl hned v prvním kole. Suverénně se drží na dně tabulky odjetých kol.

Má Daniel Ricciardo v Singapuru takové štěstí, nebo takovou smůlu? Počtvrté v řadě se tam dostal na stupně vítězů, ale nevyhrál ani jednou.

Hamilton přebral otěže šampionátu. Zvítězil potřetí v řadě a zároveň potřetí v Singapuru. Celkově nasbíral již 60 vítězných trofejí, z toho sedm v této sezoně, ale pouze podruhé se stalo, že vyhrál po startu z horšího než čtvrtého místa.

Hamilton má nyní o 28 bodů více než Vettel, což je největší náskok vedoucího jezdce v dosavadním průběhu sezony. Avšak historie nás upozorňuje, že o titulu ještě není rozhodnuto. Vettel již dvakrát smazal větší ztrátu. Po 13. závodu sezony 2010 zaostával za Hamiltonem o 31 bodů a v roce 2012 ztrácel po 11. závodu 42 bodů na Fernanda Alonsa. Na konci obou ale slavil zisk titulu.

Valtteri Bottas a Sebastian Vettel nyní mají shodně po deseti umístěních na stupních vítězů, což je nejvíce ze všech účastníků, 

Nadále platí, že v Singapuru ještě žádný tým nedosáhl double.

VC Singapuru

 

Výpadku favoritů dokonale využili Carlos Sainz, Jolyon Palmer a Stoffel Vandoorne. Všichni tři si připsali nejlepší výsledek sezony.

Pojedenácté tento rok měla Force India oba vozy na bodovaných příčkách. Sergio Pérez se v Singapuru nikdy nekvalifikoval do prvních pěti řad, ale vždy bodoval. Ocon a Hamilton jsou teď jedinými jezdci, kteří dokázali letos dokončit každý závod. Ocon bodoval všude kromě Monaka, Hamilton bodoval vždy.

Fernando Alonso letos zatím viděl šachovnicovou vlajku pouze třikrát, ačkoliv klasifikován byl šestkrát.

Velkou cenu Singapuru 2017 dokončilo 12 vozů, nejméně v historii tohoto městského závodu. Byla dodržena tradice a na trať se dostal i safety car, jako v každém z předchozích devíti celkých cen. Průměrná rychlost v Singapuru je velmi nízká a závod přitom nemá výjimku jako VC Monaka a musí být vypsán na vzdálenost větší než 305 kilometrů. Není proto nezvyklé, že končí v důsledku vypršení dvouhodinového časového limitu a ne 61. kolem. V roce 2012 se odjelo 59 kol, v roce 2014 60 kol a letošní závod byl nejkratší, měl pouze 58 kol.

Nico Hülkenberg se stal držitelem jednoho z nejnezáviděníhodnějších rekordů F1. Německý závodník odstartoval do 129 velkých cen, ale ani jedinkrát se nedostal na stupně vítězů. Primát přebral krajanovi Adrianu Sutilovi.