Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Lewis Hamilton oslavil čtvrtý titul dvěma body

Lewis Hamilton oslavil čtvrtý titul dvěma body

Bottas podvacáté na stupni vítězů

Lewis Hamilton získal svůj čtvrtý titul mistra světa (2008, 2014, 2015, 2017) a vyrovnal se tím Alainu Prostovi a Sebastianu Vettelovi. Úspěšnější už jsou jen Juan Manuel Fangio s pěti a Michael Schumacher se sedmi triumfy. Britovu k tomu stačily dva body za deváté místo, které vybojoval po kolizi v úvodním kole.

Do Hamiltona ve třetí zatáčce narazil jeho největší konkurent v boji o titul Vettel. Oba museli s poškozenými vozy k mechanikům a z posledních pozic se pustili do stíhačky. Na mexické trati bylo nereálné, aby se Vettel probil ke stupni vítězů a Hamilton proto ani nemusel pospíchat. Velký bodový náskok mu zajistil prvenství dva závody před koncem seriálu.

Abych byl upřímný, tento čtvrtý titul mistra světa zatím ještě pořádně nezapůsobil. Ze všech lidí kolem srší energie, ale ještě nějakou dobu potrvá, než mi to dojde a vstřebám to. Jsem nesmírně vděčný, když si promítnu všechno, co se letos přihodilo, a všechno to, co se muselo zrodit, klapat a povést, abychom dospěli k tomuto výsledku. Titulu jsem nedosáhl sám. Tu mašinu, která mi umožnila zužitkovat schopnosti, stvořilo přes tisíc lidí v Brackley a Brixworthu. Dostává se mi obrovské podpory z celého světa. Chci poděkovat všem, kdo ve mně věřili. Je to o to výjimečnější pocit, že se o titulu rozhodlo na mexické půdě a že jsem mohl kladně zapůsobit na zemi, která v uplynulých pár měsících prožívala tak těžké období. Nezáleží na tom, co se stalo v dnešním závodě. Nápis "Still I Rise" na zátylku mé přilby znamená, že když vás srazí k zemi, zase vstanete a bojujete ze všech sil dál. Za žádných okolností jsem to nevzdával a makal dál. Čtyřka je úžasný počet - ale teď toužím po pátém titulu!“ prohlásil v cíli Lewis Hamilton.

Tři největší favorité sváděli těsný souboj v prvních zatáčkách závodu

V boji o vítězství v závodě ho tedy musel zastoupit týmový kolega Valtteri Bottas. Bylo to však jenom přání, protože vpředu ujížděl naprosto neohrožován mladíček Max Verstappen, jehož red bull byl ve skvělé pozici. Bottas skončil druhý a dojel si tím pro jubilejní dvacáté pódium v kariéře. Zároveň tím získal 290. postavení na stupni vítězů pro Mercedes.

Letos získal titul ten pravý. Lewis si ho zcela zaslouží. Je to můj stájový kolega, tak vím, že nemá jenom talent, ale také je pracovitý. A je to sympaťák. Takže i když spolu soupeříme, mám za něj radost. To však neznamená, že ho příští rok nebudu chtít porazit. Dnešní závod byl po startu poměrně jednoznačný. V druhé zatáčce jsem si všiml, že Max a Sebastian jedou bok po boku a jeden z nich povyjel z dráhy. Došlo mi, že v třetí zatáčce bude pěkná tlačenice. Proto jsem se rozhodl jet po vnitřku a zatáčku říznout, abych z ní měl dobrý výjezd. Potom už se toho moc nedělo. Bohužel jsme dnes nemohli Maxe ohrozit, a tak jsem se soustředil na to, abych bezpečně dojel do cíle. Uvědomovali jsme si, že nemáme dostatečnou rychlost, abychom tu dokázali vyhrát. Musíme z toho vyvodit ponaučení. Ale celkově pro nás dnešní den nevyzněl špatně. Měl jsem pocit, že jsem z auta dostal maximum, co se dalo. Je dobré, že jsem se po dlouhé době vešel na stupně vítězů,“ hodnotil závod Valtteri Bottas.