Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Budkowski již zařezává u Renaultu

Budkowski již zařezává u Renaultu

V Baku už nosí žlutou a černou

Marcin Budkowski pracuje pro Renault už od začátku ledna, ale po dohodě s FIA a ostatními týmy, ho automobilka přesunula na projekt v F1 až 1. dubna. S týmem přicestoval do místa konání velké ceny až teď, na konci dubna.

Budkowskeho přestup způsobil vlnu nevole u soupeřů Renaultu, protože byl získán od FIA a z funkce, kde měl právo kontrolovat všechny technické vychytávky, které velké stáje tají před každým mimo struktury federace. Renault ho proto nechal pár měsíců poznávat fungování společnosti v jiných oblastech, aby alespoň trochu uklidnil soupeře, ale nyní je už právoplatným členem týmu.

Na dveřích jeho kanceláře v Enstone je napsáno "výkonný ředitel". Z toho nejsme o moc moudřejší, ale podle webu Motorsport je přímo zodpovědný za to, že vývoj v Enstone se projeví i na trati. Je tedy důležitým článkem mezi technickým personálem v Británii a závodním týmem cestujícím po celém světě. Technický ředitel Bob Bell i technický ředitel šasi Nick Chester přitom zůstávají na svých pozicích.

"Zkušený člověk, známe se už déle. Pracoval na technické pozici ve FIA ​​a oba jsme chodili na setkání Technické pracovní skupiny," řekl o Polákovi Chester. "Dobře se s ním pracuje, hodně toho ví o aerodynamice i o fungování týmu. Pomůže vám, když máte někoho s tolika zkušenostmi, aby dohlížel na rozvoj týmu."

Budkowski přitom netěží pouze z vědomostí nasbíraných ve FIA. Předtím pracoval na významných postech v aerodynamických odděleních Ferrari a McLarenu.

"Ve FIA ​​byl tři roky a jako aerodynamik různých týmů pracoval deset let. O fungování vozů toho ví strašně moc," dodal Chester.