Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Takto by měl vypadat okruh v Miami

Takto by měl vypadat okruh v Miami

Nechali se Američané inspirovat Ázerbájdžánem?

Na internet se neoficiální cestou dostal obrázek s profilem trati v ulicích Miami, na kterém by se mohla už příští rok konat velká cena. Částečně využívá lokalitu, kde v minulosti závodily IMSA, Champ Car i formule E a v čemsi je vidět podobnost s městským okruhem v Baku. Když někdy v budoucnu uvidíte profil této trati, rozhodně si ji nespletete díky dvěma dlouhým rovinkám odděleným jedinou vlásenkou.

Rovinka s vysokou maximální rychlostí před prudkým brzděním zasazená do městského okruhu, na němž by si jezdci jinak své vozy rádi nastavili na vysoký přítlak, už pravidelně přispívá k zajímavosti závodu v ulicích hlavního města Ázerbájdžánu. Nabízí totiž příležitost k předjížděcím manévrům v koridoru mezi bariérami a úzkými výjezdovými zónami.

Miami, pokud by byl závod příští týden odsouhlasen městem a promotér by se následně s F1 dohodl na finančních podmínkách, by mělo dvě takové rovinky zakončené úzkými zatáčkami. Maximální rychlosti nejspíš nebudou tak vysoké a v Baku hraje roli i převýšení. Ale i tak to vypadá na dvě zajímavá místa, protože zmíněné rovinky vedou přes přístavní most, což by zase byla dobrá potrava pro kamery a fotoaparáty.

Za druhou z vlásenek potom následuje pasáž kolem American Airlines Areny, domova Miami Heat, populárního týmu NBA, s pravoúhlými zatáčkami. Odtud se pokračuje na širokou hlavní silnici, kde odbočení do "protisměru" vytvoří pravo-levou dvojici zatáček. Po pár dalších zatáčkách už bude muset jezdec opět myslet na dobrý výjezd na první z rovinek vedoucích přes přístavní vody. Délka okruhu by byla pouze 2,57 míle, přibližně 4,14 kilometru. Byl by tedy kratší než Red Bull Ring, ale stále téměř o kilometr delší než Monako, právě díky dvojici dlouhých rovinek.