Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vozy Cupra TCR zatroubily k útoku

Vozy Cupra TCR zatroubily k útoku

TCR Europe - Zandvoort

Druhý víkend série TCR Europe hostil nizozemský Zandvoort. Stálé startovní pole doplnili jezdci ze zemí Beneluxu. Zajímavostí bylo, že se závodilo i v pondělí, kdy se v zemi slavily svatodušní svátky.

Zatímco v Le Castellet byl zcela suverénní Srb Borkovič, v písečných dunách na pobřeží Severního moře jen paběrkoval. Z kvalifikace si odnesl za čtvrté místo dva body. Prim hrál domácí Van Lagen, který na druhé místo odsunul Azconu.

Španěl ale do úvodního závodu skvěle odstartoval a dostal se rychle do vedení. Lagen naopak klesl až na páté místo. Po několika kolizích byl na trať vyslán safety car, čímž se na čtrnáct minut přestalo závodit. Po jeho stažení už moc času nezbývalo. Azcona si s přehledem dojel pro vítězství. Byl to i premiérový triumf vozu Cupra v evropské sérii TCR. Vítěz kvalifikace se stihl posunut jen na třetí příčku, když jeho útoky na stříbrný stupínek s úspěchem odrazil Maďar Tassi. 

Attila Tassi je dalším z plejády skvělých Maďarů v závodech cestovních vozů  

Do druhého závodu měl podle pravidel odstartovat z desáté pozice vítěz kvalifikace Lagen. Nakonec si o jednu příčku polepšil, protože Ir Baar ke druhému závodu nenastoupil. Ne, že by drobné posunutí na roštu bylo důvodem výborného startu, ale Lagen se rychle posunul za špici. 

Jaap van Lagen má bohaté zkušenosti i z někdejšího WTCC 

Další domácí matador Kroes využil výhody pole position a zpočátku vodil celé pole. Pak se však do čela dostal nenápadný Brit Files. Tuto pozici si udržel až do cíle, za ním ale vzplanuly ostré boje. Nejlépe si v nich vedl Lagen, za nímž projel pod šachovnicí Kroes. Jeho tvrdý atak na Tassiho, jenž byl na cílové čáře jen o chlup za ním, však neušel pozornosti sportovních komisařů. Ti nakonec Tassiho posunuli před Kroese na třetí místo.

Vítěz prvního závodu Azcona dokončil na šesté příčce, což mu stačilo k tomu, aby se v průběžném pořadí dotáhl na vedoucího Borkoviče. Ten totiž vyšel bodově naprázdno.

Mikel Azcona se dotáhl na lídra průběžné klasifikace Borkoviče

Výsledky:

1. závod:

1. Mikel Azcona (E, PCR Sport, Cupra TCR) 2. Attila Tassi (H, Hell Energy Racing with KCMG, Honda Civic), 3. Jaap van Lagen (NL, Leopard Lukoil Team, Audi RS3 LMS TCR), 4. Josh Files (GB, Hell Energy Racing with KCMG, Honda Civic) 5. Dušan Borkovič (RS, Target Competition, Hyundai i30 N) 6. Stian Paulsen (N, Stian Paulsen Racing, Cupra TCR)…

2. závod:

1. Josh Files (GB, Hell Energy Racing with KCMG, Honda Civic) 2. Jaap van Lagen, NL, Leopard Lukoil Team, Audi RS3 LMS TCR) 3. Attila Tassi, (H, Hell Energy Racing with KCMG, Honda Civic), 4. Danny Kroes (NL, PCR Sport, Cupra TCR), 5. Kris Richard (CH, Target Competition, Hyundai i30 N) 6. Mikel Azcona (E, PCR Sport, Cupra TCR)…

Průběžné pořadí po 4 závodech:

1. Dušan Borković, 66, 2. Mikel Azcona 66, 3. Josh Files 50, 4. Attila Tassi 44, 5. Dániel Nagy 42, 6. Jaap van Lagen 38…