Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Lorandi: Věřím, že jsme blízko

Lorandi: Věřím, že jsme blízko

S pilotem stáje Trident o snahách dohnat ART

Alessio Lorandi loni patřil k nejlepším závodníkům v poli hned po nedostižné čtveřici pilotů ART. Jeho stáj Jenzer byla sice loni rychlá a dokázala vyhrávat závody, na ART však stačit nemohla, už jen pro nedostatek finančních zdrojů. Proto Lorandi pro letošní sezonu odešel do stáje Trident, kde má proti ARTu přeci jen větší šanci. Letos v zimě prohlásil, že chce bojovat o titul. Ovšem po zimních testech ani po prvním závodním víkendu to zatím tak nevypadá…

Přes zimu jsi změnil tým. Jak jsi v Tridentu spokojený?
Jsem zde spokojený. Zdá se, že jsme silní. Ale to se ještě bude muset ukázat v průběhu sezony. Myslím však, že můžeme odvést dobrou práci, jelikož tým je opravdu schopný.

V zimě jsi řekl, že tvým cílem je boj o titul. Ale v předsezonních testech se ti příliš nedařilo. Jak tuto situaci vidíš teď?

Bohužel zimní testy byly dost špatné, protože jsme měli potíže s motorem. Neodjezdil jsem tři dny, dva kvůli motoru a jeden den jsem měl problém se spojkou. Nenajezdil jsem toho tedy bohužel mnoho, ale cítím, že můžeme být rychlí, soupeřit o vítězství a doufám, že i o titul.

Úvodní závodní víkend sezony pro tebe také nedopadl příliš dobře…

Ano, první víkend nenaplnil naše očekávání. Měl jsem již obtížnou kvalifikaci, takže jsem startoval devátý. Snažil jsem se útočit na osmého Hughese, ale při nájezdu na obrubník jsem ztratil přilnavost a propadl se na jedenácté místo. Druhý závod se vyvíjel dobře, i když se jel na mokré trati. Spousta krásného předjíždění, měl jsem šanci skončit pátý, ale pár minut před cílem jsem si zničil levou zadní pneumatiku a to všechno zruinovalo. Nešťastný víkend.

V minulých sezónách byl ART absolutně neporazitelný. Myslíš, že je vůbec možné tuto situaci změnit?
Tohle je samozřejmě těžké. V GP3 jsou vedoucím týmem již šest nebo sedm sezon. Nebude to snadné, ale věřím, že jsme na správné cestě. Zda budeme před nimi, to nevím, ale být jim blízko, to můžeme.

Co si myslíš o svých týmových kolegách?

Jsou to fajn kluci a dobří jezdci. Určitě bude užitečné sdílet data s Pedrem [Piquetem], Giulianem [Alesim] a Ryanem [Tveterem]. Všichni jsou rychlí, což je samozřejmě dobré pro celý tým, protože můžeme postupovat vpřed, co se týče nastavení auta. Budeme se také navzájem tlačit vpřed jezdecky, což nám dodá rychlost.

Loni se piloti Tridentu často dostávali do typické situace: díky obrácenému startovnímu roštu se nejpomalejší z nich prosadil v neděli na pole position a pak vyhrál. Co si o obráceném startovním roštu myslíš?
Záleží na tom, nakolik jste konkurenceschopní v sobotu. Pokud jste schopni vyhrát, pak je to samozřejmě dost frustrující startovat zezadu v druhém závodě. Ale na druhé straně, pokud se v prvním závodě trápíte, nejste v top tři nebo pět, pomůže vám to získat body. Myslím, že je to dobré proto, aby se zachovala vyrovnanost mezi jezdci. Mým cílem je být na pódiu v prvním závodě tolikrát, kolikrát to bude možné a ve druhém se dostat dopředu tak rychle, jak to bude možné. Takový je plán.

Jaká je tvá největší výhoda, která by ti mohla pomoci zvítězit v šampionátu?

Myslím, že rychlost a snaha získávat body v každém závodě. To je klíč.

Reputaci si Lorandi bude moci napravit již tento  víkend ve Francii.