Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Alonso má první volný víkend po sedmi týdnech

Alonso má první volný víkend po sedmi týdnech

Nejvíce ho unavilo cestování a Le Mans

Od Velké ceny Monaka až po Velkou cenu Velké Británie, tedy od konce května až do 8. července, neměl Fernando Alonso ani jeden volný víkend. Až nyní si může dopřát pár dní odpočinku.

Samozřejmě, je za tím účast ve dvou šampionátech. Poslední dvoutýdenní volno měl před závodem v ulicích Monte Carla. Odtamtud spěchal na velký vytrvalostní test na okruhu La Sarthe ve Francii, po kterém už musel letět za ostatními jezdci F1 do Kanady. Během volného víkendu po Kanadě vyhrál s týmem Toyoty v Le Mans. Ale oslavy nesměly být příliš divoké, protože již následující čtvrtek musel být s týmem McLaren v padoku Velké ceny Rakouska, kterou začala sérii tří podniků v řadě, jelikož se F1 chtěla vyhnout závodění v den finále MS ve fotbale.

Mnozí se obávali, že taková zátěž bude mít vliv na Alonsovy výsledky ve F1, ale těžko mu něco vyčítat, když v kvalifikacích porážel týmového kolegu Stoffela Vandoornea a na rozdíl od něj v posledních dvou velkých cenách získal McLarenu body.

"Bylo to náročné," přiznává španělský závodník. "Nebylo to snadné, ale čekali jsme to. Můj program vypadal asi tak, že od středy do neděle jsem byl na cestách, v pondělí jsem si mohl vybalit a v úterý zabalit. Takto to šlo sedm týdnů v řadě."

Nejtěžší byl týden s 24hodinovým závodem, kterému předcházel náročný program.

"Týden s Le Mans byl neuvěřitelně náročný. Měli jsme ještě test, předváděčku jezdců a až nakonec 24hodinový závod. Pokud počítáme i warm-up, jste tam asi tak 40 hodin. Bylo to náročné, ale nyní si už dopřeji volno, vrátím se ke své tréninkové rutině a budu nabírat síly."


A to byla jen první zkouška. Alonso si nedopřeje ani pořádnou srpnovou dovolenou, protože se zúčastní vytrvalostního závodu v Silverstone. Mimořádně náročnou výzvou ale bude až konec roku s podstatně delšími mezinárodními lety, než absolvoval v uplynulých týdnech.

F1 si v kalendáři udělala dvě dvojice, VC Ruska s Japonskem a VC USA a Mexikem. Mezi nimi bude týdenní přestávka, takže Alonsovi soupeři pojedou čtyři závody za pět víkendů, jenže Španěl bude namísto oddechu závodit ve Fudži. Po VC Mexika si celá F1 dopřeje další volný víkend, s výjimkou Alonsa, který poletí přes Pacifik a zúčastní se šestihodinovky v Šanghaji. Potom opět nasedne na letadlo a bude se muset přizpůsobit brazilskému časovému pásmu, protože F1 bude závodit na okruhu Interlagos.

To znamená, že Alonso má obsazeny všechny víkendy mezi 28. zářím (pátek v Soči) a 11. listopadem (neděle v São Paulu). Pak už naštěstí bude mít jeden volný týden a po něm již přijde finále sezony F1 v Abú Zabí. Uvidíme, zda si toho přece jen nenaložil příliš.