Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Haas se nezúčastní maďarského testu

Haas se nezúčastní maďarského testu

V neděli večer se sbalí a odjede

Tým Haas oficiálně potvrdil, že se nezúčastní dvoudenního testu, který se uskuteční v úterý a ve středu po Velké ceně Maďarska (31. července a 1. srpna). Šéf týmu Günther Steiner řekl, že jeho lidé budou po náročném evropském turné příliš unavení. Čas před jejich zaslouženou letní dovolenou bude lépe využit v továrně při analyzování už nasbíraných dat.

"Místo toho, abychom se zúčastnili testu v Maďarsku, využijeme tento čas na analyzování dat z nedávného testu pneumatik Pirelli na Silverstone, z poslední velké ceny a ze simulátoru," uvedl. "Vzhledem k tomu, kolik cenných dat budeme mít od našich dvou jezdců a že za sebou budeme mít pět závodů za šest týdnů, jsme se rozhodli náš čas raději využít v továrně."

Je pravda, že pět velkých cen za šest týdnů je extrém, jaký v historii F1 nemá obdoby a Haasu do toho ještě vstoupilo testování v Silverstone. Také je pravda, že test zkracuje ani ne čtyřtýdenní přestávku vyhrazenou na letní dovolené, ale všechny ostatní týmy to nějak zvládnou, tak proč ne Haas? Neúčast na testech často bývá u týmů F1 známkou špatné finanční kondice. Naposledy absentovaly Manor/Marussia před vyhlášením platové neschopnosti a Sauber před změnou majitelů.


Můžeme spekulovat, že rozhodnutí je následkem velké hanby, kterou v uplynulých dnech utržil jeho testovací jezdec, Američan Santino Ferrucci. Po jeho excesech mu bylo zakázáno účastnit se závodů F2 v Maďarsku a v Belgii. Jenže přišla ještě tvrdší rána, když mu tým Trident dal padáka a navrch ještě zveřejnil, že mu Ferrucci zůstal dlužen přislíbené peníze od sponzorů.

Nejspíš to měl být právě Ferrucci, kdo měl s Haasem testovat na Hungaroringu, jelikož do prvního dvoudenního sezonního testu ve Španělsku byli zapojeni Romain Grosjean a Kevin Magnussen. Každý tým je povinen věnovat dva ze čtyř dnů sezonních testů jezdci, který se ještě nezúčastnil více než dvou velkých cen F1. Ale zároveň to musí být jezdec, který má na kontě alespoň 14 superlicenčních bodů FIA. A v případě Haasu by to asi měl být i někdo se sponzory ochotnými profinancovat týmu dvoudenní test…

Zdroje webu Motorsport tvrdí, že rozhodnutí neúčastnit se testu u Haasu padlo už minulý měsíc, a tedy nesouvisí s Ferruccim, který možná zůstane a možná nezůstane jediným americkým jezdcem v programu amerického týmu. Pokud ale Ferrucci má problémy se sponzory déle, tak Haas možná už minulý měsíc věděl, že mu za příležitost povozit se na Hungaroringu ve voze F1 nezaplatí.