Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Smíšené posádky ve čtyřiadvacetihodinovce

Smíšené posádky ve čtyřiadvacetihodinovce

Účastníci ve třídě profesionálů a amatérů

Ve vyrovnané klasifikaci této kategorie si nejlépe vedla dvojice Griffin/Cameron (Ferrari č. 51, 52 bodů), která se do čela vyhoupla po triumfu ve Francii. Následují britští zástupci týmu Strakka (Mercedes č.42, Williamson, Buncombe, Leventis – 45 bodů) a stáje Parker (Bentley č. 31, Pierce, Smith, Morris – 42 bodů).

Požadavky na účastníky

V této třídě je možné sestavit tříčlenné anebo čtyřčlenné posádky. Zde se vedle zkušených a rychlých profesionálů objevují i méně zdatní amatérští piloti. Letos došlo k omezení možností sestavení posádek.

Čtyřčlenné sestavy mohou nastoupit pouze ve složení dvou „platinových“ a dvou „bronzových“ závodníků. Druhá varianta (platinový/stříbrný/stříbrný/bronzový) byla zrušena.

Tříčlenné sestavy se v listině nevyskytují. V tomto případě by jednoho držitele platinové licence střídali dva jezdci s bronzovou licencí. Varianta dvou „stříbrných“ jezdců a jednoho „bronzového“ nyní chybí.

„Bronzový“ pilot musí nyní celkem strávit za volantem minimálně osm hodin (dříve šest). Další podmínkou pro tyto závodníky je řízení minimálně jednu hodinu v každém z šestihodinových úseků závodu (00,00-06,00; 06,01-12,00; 12,01-18,00 a 18,01-24,00).

Systém kategorizace jezdců je blíže popsán Zde.

Přehled účastníků třídy smíšených posádek

V upravené verzi startovní listiny je v porovnání s prvním vydáním z 3. července úbytkem zájemců nejvíce postižena tato třída. Počet soutěžících v této třídě poklesl z původně přihlášených šestnácti na dvanáct vozidel.

Kromě ferrari č. 11 týmu Kessel, které doplácí na zranění Broniszewskiho v Monze, bude chybět i dosud pravidelně nastupující lamborghini stáje Lazarus (č. 27). Závodu se nezúčastní ani v Británii chybějící audi týmu Car Collection (č. 888). V listině chybí i ferrari týmu 961 Corse. Target Racing byl přesunut do kategorie amatérů.

V této třídě si odbyde premiéru v šampionátu SRO vůz Honda NSX GT3 (č. 30). „Dvorní“ reprezentant japonského výrobce, italský JAS Motorsport, bude jedním z pěti příležitostných soutěžících v této kategorii.

Donedávna byl pravidelným účastníkem BGTS tým HTP (č. 175), sporadicky se tohoto závodu zúčastnil domácí Brussels Racing (č. 100). Nováčkem bude Black Swan (č. 540). Mizivé zkušenosti se šampionátem má dodatečně přihlášený Antonelli Motorsport (č. 18).

Aktualizace: v mercedesu týmu Black Falcon (č. 5) je místo Christodouloua Tom Onslow-Cole. Ve ferrari č. 51 je místo Mastronardiho Lorenzo Bontempelli.

č. tým vůz posádka
5
Black Falcon Mercedes-AMG GT3 K.Lendoudis/S.Al Faisal/R.Aguas/T.Onslow-Cole
18
Antonelli MS Lamborghini Huracán J.Perez/G.Giraudi/L.Spinelli/A.Giacomo
30
Honda Racing Honda NSX GT3 R.Patrese/L.Depailler/B.Baguette/E.Guerrieri
31
Team Parker Bentley Continental S.Morris/D.Pierce/R.Smith/A.Meyrick
42
Strakka Racing Mercedes-AMG GT3 N.Leventis/L.Williamson/C.Buncombe/D.Fumanelli
49
Ram Racing Mercedes-AMG GT3 S.Yoluc/D.Burke/E.Hankey/F.Rosenquist
51
AF Corse Ferrari 488 D.Cameron/L.Bontempelli/M.Griffin/A.Scott
53
AF Corse Ferrari 488 N.Hommerson/L.Machiels/A.Bertolini/M.Cioci
100
Brussels Racing Aston Martin Vantage T.Verbergt/K.Wauters/S.Dejonghe/N.Van Dierendonck
175
Sun Energy HTP Mercedes-AMG GT3 K.Habul/M.Konrad/B.Schneider/T.Jäger
333
Rinaldi Racing Ferrari 488 A.Mattschull/R.Salikhov/D.Perel/D.Keilwitz
540
Black Swan Porsche 911 GT3 R T.Pappas/J.Bleekemolen/M.Lieb/M.Miller
 

V této kategorii již nalezneme celkové vítěze belgické čtyřiadvacetihodinovky v éře GT. Bernd Schneider vyhrál v roce 2013 (č. 175), Marc Lieb triumfoval o deset let dříve (č. 540).