Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Většina práce se projeví až příští rok, prozradil Alonso

Většina práce se projeví až příští rok, prozradil Alonso

Letošní problémy mají hluboké kořeny

Podle Fernanda Alonsa McLaren v první polovině roku 2018 pochopil, proč má jeho letošní vůz méně přítlaku než loňský. Některé věci půjde napravit. Nové díly možná budou už v Belgii, ale většina práce se projeví až příští rok na dalším voze.

"Zapracovali jsme a dostali jsme se ke kořenům problémů našeho letošního vozu," řekl dvojnásobný mistr světa. "Poté, co jsme tři nebo čtyři páteční tréninky obětovali aerodynamickým testům a možná tím negativně ovlivnili naše kvalifikace, máme množství informací a dat, díky kterým víme, co bude potřeba udělat.

Něco bude možné opravit tento rok, ale řekl bych, že tak 70 % z toho, co jsme se dozvěděli, se implementuje do projektu nového vozu. Tyto věci vyžadují čas, tři až čtyři měsíce vývoje, testování v aerodynamickém tunelu a podobně. Asi tedy uděláme lépe, když tento čas investujeme do dalšího vozu. Někdy je dobré dostat se až ke zdrojům potíží a pochopit vůz, proto teď vidím budoucnost optimističtěji. Teď už víme, kde vznikl problém."

Když tým nerozumí chování vozu, těžko jej může efektivně zlepšovat. Alonso tvrdí, že během první poloviny sezony v podstatě vznikl jediný soubor nových dílů. Přitom plán byl opačný, první vůz McLarenu přizpůsobený motoru Renault měl projít rychlým vývojem.

"V podstatě jsme tento rok měli jedno velké vylepšení, to v Barceloně (jehož součástí byl nový nos). Na ostatní závody jsme přivezli menší věci bez většího vlivu na rychlost. Některé součástky byly experimentální a jiné měly negativní dopad místo pozitivního,“ dodal Alonso.