Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Na vlně podpory GT4

Na vlně podpory GT4

Změny v roce 2019 u dalších sérií SRO

Nemalou část tiskové konference společnosti SRO věnoval Stéphane Ratel navzdory celosvětovému úspěchu BGTS svým dalším projektům. Týkalo se to zejména kategorie GT4, která roste spolu s rozšiřující se nabídkou samostatných sérií. Zároveň je součástí řady mistrovství, v nichž hrají hlavní roli GT3.

Další rozvoj GT4

Třída, které se po dlouhém tápání podařilo najít své místo na výsluní, se svojí rozšířeností začíná přibližovat oblíbenější a profesionálněji zaměřené GT3. Napomáhá tomu také politika SRO, která kromě vlastního organizování v širším měřítku umožňuje franšízy v mistrovstvích jiných pořadatelů.

Nejnovějším počinem tohoto druhu je dohoda o vytvoření ADAC GT4 Germany. Němci šestidílným seriálem rozšíří stávající řady pořadatelů evropských 24H Series a VLN, amerického IMSA a čínského anebo australského mistrovství „gétéček“.

Sama SRO v GT4 pořádá evropské, francouzské a britské mistrovství. Osamostatnění čeká tuto kategorii v BGTS Asia, kde bude určena pouze asijským amatérům.

Z nedávno získaného Pirelli World Challenge bude tato kategorie s označením GTS vyčleněna do tří šampionátů. Pojítkem pro pětidílná západní a východní mistrovství bude GTS World Challenge s osmi víkendy. Ta se bude odlišovat mj. účastí jednoho pilota včetně držitelů zlaté licence na rozdíl od dvoučlenných amatérských sestav v oblastních sériích.

Vytvoření německé série bude mít vliv na tucet účastníků, jenž letos bojoval na okruzích v Německu, Rakousku, České a Slovenské republice a v Nizozemsku. Středoevropské mistrovství GT4 bude totiž po jediné sezoně ukončeno.

V případě evropského mistrovství GT4 se změny budou týkat zařazení vytrvalostních podniků do kalendáře. Kromě pěti podniků s krátkými závody čeká nově na účastníky dvojice tři hodiny trvajících klání (zvýrazněny tučným písmem). Ve všech případech budou GT4 doprovodnou sérií podniků seriálu BGTS.

p. datum stát okruh
1. 13.04. – 14.04.2019 Itálie Monza
2. 04.05. – 05.05.2019 Velká Británie Brands Hatch
3. 01.06. – 02.06.2019 Francie Paul Ricard
4. 29.06. – 30.06.2019 Itálie Misano
5. 20.07. – 21.07.2019 Belgie Spa-Francorchamps
6. 31.08. – 01.09.2019 Německo Nürburgring
7. 28.09. – 29.09.2019 Španělsko Barcelona
 

Finále krátkých závodů GT4 se uskuteční v rámci víkendu DTM na Hockenheimringu. Dvou čtyřicet minut trvajících závodů se zúčastní jeden anebo dva jezdci.

Pirelli World Challenge

Velké změny se chystají v sérii, ve které SRO odkoupila podíl od společnosti WC Vision. Program deseti víkendů byl omezen na sedm, přičemž byly zcela vyřazeny městské dráhy. Odlišný je i formát víkendu s dvojicí devadesát minut trvajících klání. Kromě výměny pneumatik bude součástí zastávky i doplnění paliva.

Střípky z dalších projektů SRO

Zveřejněny byly kalendáře dalších sérií SRO, mj. britského mistrovství GT, asijského BGTS (nově v Jižní Koreji) anebo amatérského Blancpain GT Sports Club (pět víkendů místo šesti).

Další významnou činností Ratelovy organizace je zajišťování servisu při vyrovnání výkonnosti rozmanité GT techniky. V této oblasti má SRO bohaté zkušenosti, které sahají do počátků Balance of Performance v roce 2006.

V Evropě využívá její služby německé ADAC GT Masters, seriál VLN na Nordschleife, belgický Belcar Endurance Championship nebo mezinárodní 24H Series. Mimo starý kontinent poskytuje SRO vyvážení výkonnosti japonskému Super GT, čínskému a australskému šampionátu „gétéček“.

Deset minut z více jak padesátiminutové konference zabralo představení oficiálního simulátoru šampionátu, jenž je dílem italské společnosti Assetto Corsa Competizione.Její představitel Marco Massarutto oznámil, že 12. září se vybraným uživatelům herní společnosti Steam nabídne možnost vyzkoušení připravované hry.

Po počáteční verzi s vozem Lamborghini Huracán a okruhem Nürburgring se každým měsícem bude nabídka rozšiřovat. Kromě automobilů i okruhů budou přibývat funkce a možnosti hodnocení virtuálních závodníků. Plná verze hry má být k dispozici na Steamu v prvním čtvrtletí roku 2019, nejspíše v polovině března.