Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Alonso oznámil odchod z formule 1

Alonso oznámil odchod z formule 1

Rozhodl se již před několika měsíci

Spekulace tentokrát vyšly na sto procent. Včerejší poněkud záhadný vzkaz na twitterovém účtu Fernanda Alonsa skutečně předznamenával jeho odchod z formule 1. Současně vyšly najevo dvě skutečnosti: že o tomto úmyslu předem věděla zřejmě pěkná řádka zasvěcených a že Alonso nebude s McLarenem pokračovat v IndyCar. Jinak by se s ním totiž neloučil.

Rozhodl jsem se, a to nezvratně, už před několika měsíci. Po sedmnácti skvělých letech v tomto jedinečném šampionátu přišel čas, abych přijal změnu a posunul se dále. Užil jsem si každou minutu během těchto neuvěřitelných let. Nemohu dost poděkovat lidem, kteří mně pomohli dosáhnout tak mimořádných výsledků,“ praví se v prohlášení, které dvojnásobný mistr světa poskytl médiím. „Letos je na programu ještě několik závodů a já je absolvuji se stejným nasazením a nadšením jako všechny předešlé. Uvidíme, co přinese budoucnost. Přede mnou stojí nové, vzrušující výzvy.

Alonsa čeká posledních devět velkých cen F1

Neopomněl ani poděkovat svému současnému týmu: „Moje srdce bude navždy patřit McLarenu. Vím, že se v příštích letech vrátí lepší a silnější. Mnoho spolupracovníků ve stáji mně umožnilo rozšířit si obzory a posunout se do jiné kategorie. Mám pocit, že jsem nyní komplexnějším jezdcem, než kdykoliv předtím.“ Současně přiznal, že se ho Chase Carey z Liberty Media a „někteří další“ snažili přemluvit, aby ve F1 ještě zůstal.

Respektujeme toto rozhodnutí, i když se domníváme, že Fernando je v nejlepší formě během celé své kariéry. V průběhu nedávných dlouhých rozhovorů s ním jsme nicméně tuto eventualitu museli brát v úvahu. Chci zdůraznit, že i v tomto období podával vrcholné výkony a jeho konkurenceschopnost se ani o vlásek nesnížila. Jsem přesvědčen, že to bude platit i pro zbylých devět závodů této sezony,“ uvedl šéf McLarenu Zak Brown. „Už teď je legendou – pro naši organizaci i pro celou formuli 1. Je důležitou součástí její historie a zařadil se po bok dalších nezapomenutelných jezdců McLarenu.